Anđelina Džoli, kao i druge brojne javne ličnosti, nastavlja da bodri Ukrajince koji su bili primorani da napuste svoje domove i zemlju zbog ruske invazije.

U objavi na Instagramu, 46-godišnja glumica i aktivistkinja uporedila je nevolju ukrajinskih izbeglica koje beže na sigurno sa borbom drugih izbegličkih grupa širom sveta.

Glumica, koja ima 12,4 miliona pratilaca, napisala je da, bez obzira na nacionalnost ili rasu, "sve izbeglice i raseljena lica zaslužuju jednak tretman i prava".

Podelila je neke od najupečatljivijih fotografija, izmeđuostalog i fotografiju devojčice iz Ukrajine koja gleda kroz prozor autobusa.

"Milion izbeglica je sada pobeglo iz Ukrajine", počela je ona svoje saopštenje. "Pre nego što je jedna ukrajinska izbeglica prešla granicu, više od 82 miliona ljudi je već bilo proterano iz svojih domova širom sveta – najveći broj do sada", nastavila je.

"Ova emigracija uključuje preko 6 miliona Sirijaca, najveće izbegličke populacije na svetu, koji su raseljeni više od jedne decenije.

I više od milion naroda Rohingy iz Mjanmara, koji ne samo da su prisilno raseljeni, već i apatridi, proterani iz svojih domova zbog sukoba i nasilja, koji žive interno raseljeni u svojim zemljama – u Jemenu, Somaliji, Avganistanu, Etiopiji i mnogim drugim mestima", napisala je ona.

Anđelina Džoli među prvima je podržala Ukrajince.
JIM LO SCALZO / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Iako nije to eksplicitno navela, oskarovka je aludirala na pritužbe da izbleglice iz drugih ratnih sukoba nisu dobile isti nivo saosećanja i podrške kao oni koji su pobegli iz Ukrajine.

Anđelina Džoli kaže da sve izbeglice zaslužuju jednaka prava.
SOPA Images / Sipa Press / Profimedia 

"Sve izbeglice i raseljena lica zaslužuju jednak tretman i prava", zaključila je Džolijeva.

Džoli je na objavu dodala hešteg #RefugeesWelcome, zajedno sa imenima zemalja iz kojih su izbeglice pobegle, uključujući Ukrajinu, Siriju, Venecuelu, Avganistan i Južni Sudan.

Anđelina Džoli istakla je da već u svetu postoji 82 miliona izbeglica.
Shutterstock 

Inače, Anđelina je među prvima podržala Ukrajince na mrežama, a potom i podelila izjavu Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice, koji sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, Ukrajinom i drugim evropskim zemljama na pružanju humanitarne podrške usred ruskog napada koji je u toku.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!