Od malih nogu nas uče kako da baratati novcem. Međutim, tempo života i životne navike se stalno menjaju, pa ušteda novca može biti pravi izazov. Čekanje plate i „krpljenje“ meseca sa poslednjim novčićima dobar su razlog da osvežite znanje o metodama štednje. U eri konzumerizma finansijska dijeta mnogima nije laka, ali promenom potrošačkih navika iznenadićete se povećanjem mesečnog budžeta. Štednja je jedna od onih dobrih navika koje mnogo znače tokom života. Pogrešno je mišljenje da samo ljudi sa velikim primanjima mogu da izdvajaju novac u „kasicu-prasicu”. Ako razmišljate o štednji, ali ne znate kako, pravilo 50:20:30 će vas naučiti kako to lako učiniti. Kako da bezbolno uštedite i promenite svoj pristup novcu, pročitajte u nastavku.

Kako odvajati novac?

Pravilo 50:20:30 je lako primenljivo na sve, jer ne zavisi od visine prihoda. Količina novca koju treba izdvojiti izračunava se po procentualnom sistemu. Ova metoda svakome daje okvir u kome treba da sagleda sopstvene prihode i rashode i odvoji nepotrebno od neophodnog kako bi budžet i uštede bili realistični. Za početak, potrebni su vam papir i olovka, jer ćete svoju finansijsku sliku sortirati u 3 kategorije i kreirati okvirni budžet. Ovu kalkulaciju možete lako prilagoditi kako se vaše okolnosti i finansijska situacija menjaju. Neka ovo posluži kao okvirni princip u organizaciji troškova.

Sa štednjom novca pravilom 50 20 30 nećete više krpiti kraj s krajem
pexels-nataliya-vaitkevich 

50%

Imati budžet znači mnogo više od samo plaćanja računa na vreme. Onaj koji je dobro planiran i realan pruža bolji uvid u ukupne prihode i rashode za lagodan život bez „sastavljanja kraja s krajem”. Novac zahteva odgovorno rukovanje, a ako vas tome nisu učili od detinjstva, nikada nije kasno za osnovne principe uspešne štednje. Prva kategorija se zove 50% i odnosi se na polovinu vašeg ukupnog prihoda. U njega uključujete sve što je potrebno, kao što su: računi, kirija, hrana i prevoz. Obratite pažnju na poseban iznos, a ne na pojedinačne troškove. Neki plaćaju visoku kiriju, ali im je posao blizu, pa ne troše na prevoz, dok drugi imaju niske troškove kirije, ali im veliki deo budžeta odlazi na putne troškove.

20%

Ova kategorija se odnosi na štednju. Odvojite 20% svog ukupnog prihoda. Novac koji uštedite može biti za planiranu investiciju, otplatu kredita, otplatu duga ili jednostavno štednju za crne dane. Tek nakon što ste pokrili apsolutno sve troškove iz prve kategorije, izdvojite iznos za uštedu. S obzirom na zakone i penzioni plan, mnogima je prerano da razmišljaju o tome. Ali sa ovim planom upravljanja troškovima, zahvalićete sebi u starijim danima. Nikada nije prerano za štednju, a dodatni novac nikoga nije rastužio.

Sa štednjom novca pravilom 50 20 30 nećete više krpiti kraj s krajem
Pexels/ oleksandr p 

30%

Poslednja kategorija se odnosi na lične troškove. Ovo je širok pojam i reč 'lično' može svima predstavljati drugačiju ideju. Ostavite 30% svog novca za lifestyle kojim živite, koji uključuje neophodan luksuz koji povećava kvalitet života. Ovo uključuje odlaske u kafiće i restorane, dodatne pakete mobilnih telefona, izlete vikendom, garderobu i članarine za hobije. S obzirom na to da je životni stil svih drugačiji, 30% bi moglo biti previše ili premalo za vas. Ako vam ostane novca, stavite ga u kategoriju od 20%, ali ga nikada ne vadite iz štednje nauštrb ličnih troškova.

Bonus video

ŠTEDNJA U OVOJ VALUTI MENJA VAŠE FINANSIJSKO STANJE! Vasić otkrio koliko je bitna promena kursne liste i NENORMALNI SKOK DOLARA Kurir televizija

Izvor: Wanted A.N.