Ako ste se ikada osećali zaglavljeni između „Moram da štedim novac“ i„Jednom se živi“, ne brinite – svi smo. Znamo, skup je svet u kom živimo, i svi samo pokušavamo da živimo svoje najbolje živote. Ako to ponekad znači da sebe izvedete u otmeni restoran o kojem ceo grad priča, da se razbacate sa tim preskupim serumom za lice o kojem vaši prijatelji ne mogu da prestanu da pričaju, ili da konačno rezervišete putovanje o kojem ste sanjali godinama, onda neka tako bude. Ne može se poreći da ove stvari svakako imaju moć da romantizuju vaš život, ali je takođe važno zapamtiti da imaju potencijal da sabotiraju i vaše ciljeve štednje.

Ključ je uspostavljanje balansa između trošenja novca u sadašnjosti i štednje novca za budućnost. S obzirom na delikatnost ovog poređenja odlučili smo da pronađemo najbolje savete za štednju.

kako uštedeti
Unsplash/ Omid Armin 

Budžetiranje je manje nego glamurozan zadatak. Ali to je zaista *najbolji* način da držite svoje navike potrošnje pod kontrolom i ostanete na pravom putu da postignete svoje ciljeve štednje. Budžetiranje vam pomaže da pronađete ravnotežu između štednje i potrošnje, dajući vam bolju fleksibilnost da trošite novac na stvari koje vam donose radost u sadašnjosti (kao što je taj mesečni mani-pedi) dok istovremeno brinete da stalno štedite za stvari koje će vam doneti radost kasnije u životu (kao što je putovanje svetom kada odete u penziju).

Pronađite najbolji metod budžetiranja za svoj životni stil

Robin Grouli, šef odeljenja potrošačkih depozita za The Every Girl rekla je da veruje da budžet može biti jednostavan ili detaljan onoliko koliko vama odgovara. U suštini, to je pregled vaših finansija i trebalo bi da prati vaše procenjene prihode i troškove svakog meseca, kao i ciljeve uštede. Grouli preporučuje da testirate nekoliko metoda kako biste videli koji najbolje odgovara vašim potrebama. Evo nekoliko uobičajenih metoda koje možete isprobati:

Spreadsheet budžet:

Ukucajte na Google-u tabele za budžetiranje bićete zapanjeni koliko različitih šablona budžeta postoji. Možete ga preuzeti i prilagoditi tako što ćete uključiti svoje lične prihode, troškove i ciljeve uštede. Tabele su posebno zgodne jer možete da formulišete različite kolone i redove.

Moram priznati da već par meseci na ovaj način vodim evidenciju svojih finansija na ovaj način, a kao mesečni cilj zacrtala sam 100e. Mislila sam da će mi biti teško da na ovaj način pratim finansije i dovoljno uštedim, ali zapravo - postala sam svesna gde zapravo ulažem, a gde "bacam" novac. Kada to jednom osvestite, s većim poštovanjem se odnosite prema svojim prihodima. Ono što mi je na početku bio nerealan cilj, s ovim razmišljanjem danas je lako ostvariv.

plan budžetiranja
Pexels/ Karolina Grabowska 

Tradicionalan način budžetiranja:

Ako apsolutno mrzite rad u tabelama i radije biste svoj budžet zapisali ručno, možete pratiti svoje finansije u svesci ili na beloj tabli. Moraćete da zapišete iste stvari koje biste uneli u spreadsheet – prihode, troškove i ciljeve uštede – i sve ćete morati da izračunate ručno.

Aplikacija za budžetiranje:

Srećom, živimo u svetu u kome postoji aplikacija za sve. I nema nedostatka aplikacija za budžetiranje koje možete koristiti za upravljanje svojim finansijama. Mnoge mobilne aplikacije banaka imaju funkciju budžetiranja koja vam omogućava da vidite svoje navike potrošnje i pomaže vam da identifikujete gde ste često iznad ili ispod budžeta.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video

"PLANIRAJTE SVOJE FINANSIJE KAO DIJETU KOJU ĆETE PRIMENJIVATI CEO ŽIVOT" Stručnjak poručio: Ako znate ovo kontrolišete budućnost Kurir TV

Izvor: Wanted V.P.