Vežbanje je uvek važno i trebalo bi da bude uključeno u dnevnu rutinu. Osim što izgledamo bolje, utiču i na naše mentalno stanje. Ponekad redovno i pravilno vežbanje može čak i posledično sprečiti nastanak određenih bolesti, nagraditi nas samopouzdanjem i osećajem sigurnosti u sopstvenu vrednost.

Ciljevi vežbanja se menjaju u zavisnosti od uzrasta ili faze u kojoj se nalazimo, ali je važno da vežbate redovno i pravilno. Posebno je važno da ne prestanete da trenirate u odraslom dobu, jer trening ima mnogo koristi za nas i naše zdravlje upravo tada. Naravno, bitno je prilagoditi tempo i intenzitet treninga svom stanju, a smatra se da su ove vežbe najkorisnije za žene u 50-im godinama.

1. Vežbe ravnoteže

Vežbe ravnoteže su ključne za žene u 50-im godinama iz više razloga. Prvo, pomažu u sprečavanju padova jer jačaju mišiće koji podržavaju telo i poboljšavaju koordinaciju, smanjujući rizik od povreda. Takođe, održavanje ravnoteže omogućava ženama da ostanu funkcionalne i nezavisne. Ove vežbe takođe mogu povećati gustinu kostiju i smanjiti rizik od osteoporoze, što je posebno važno u menopauzi. Osim fizičkih prednosti, vežbe ravnoteže mogu takođe poboljšati mentalno zdravlje, smanjiti nivo stresa i povećati samopouzdanje.

2. Vežbe snage

Trening snage je ključan za održavanje zdravlja i funkcionalnosti za žene u 50-im godinama. Osim što pomaže u očuvanju mišićne mase, trening snage ima niz drugih prednosti. Pomažu u održavanju metabolizma, što je posebno važno jer se metabolizam često usporava tokom starenja. Takođe, jačanje mišića može poboljšati držanje i podržati zglobove, što smanjuje bol i nelagodnost. Trening snage takođe pomaže u održavanju gustine kostiju, smanjujući rizik od osteoporoze.

vežbe za žene u 50im godinama
Shutterstock 

3. Vežbe fleksibilnosti

Vežbe fleksibilnosti su ključne za održavanje pokretljivosti i funkcionalnosti za žene u 50-im godinama. Održavanje dobrog nivoa fleksibilnosti pomaže u očuvanju opsega pokreta u vašim zglobovima i sprečava ih da postanu zgrčeni ili ukočeni. Osim toga, vežbe fleksibilnosti mogu smanjiti rizik od povreda mišića i zglobova, posebno tokom aktivnosti kao što su podizanje teških predmeta ili obavljanje fizički zahtevnih zadataka. Redovno istezanje takođe može smanjiti napetost mišića i potencijalno ublažiti bol u leđima ili drugim delovima tela. Mentalno, vežbe fleksibilnosti mogu pružiti osećaj opuštanja i smanjiti stres, što je važno za opšte blagostanje.