Postoji jedna stvar na kojoj svi mi na neki način možemo da radimo dok ulazimo u drugi mesec u novoj godinu, a to je: finansijski uspeh.

Bez obzira na to gde se nalazite na svom finansijskom putu, uvek postoji nešto što možete da uradite da budete bolji. Možda ste konačno otplatili sav svoj dug i želite da se fokusirate na štednju i ulaganje; možda želite da se držite budžeta ove godine, ili možda jednostavno želite da počnete sa svojim porezima nekoliko nedelja ranije. Bez obzira na to kako izgledaju vaši finansijski ciljevi, pripremili smo nekoliko vežbi koje će vas sigurno naterati da promenite mišljenje o novcu.

Ovaj izazov postaviće vas za uspeh dok nastojite da poboljšate svoj odnos sa novcem i postignete svoje finansijske ciljeve u 2024. godini. Bez daljeg odlaganja, evo svega što vam je potrebno da od februara krenete ispočetka.

Šta je vaš finansijski cilj?

Pre nego što zaista postanemo finansijski stabilni, moramo da definišemo šta je finansijsko dobro. Postavite sebi ovo pitanje i to će biti baza vašeg puta ka štednji. To može biti od kreiranje budžeta do pokretanja fonda za hitne slučajeve, odredite šta je vaš finansijski cilj.

novac
Unsplash/ Omid Armin 

Odradite finansijski sastanak sa sobom

Vreme je za sastanak sa novcem! Uzmite dnevnik, tabelu ili platformu za planiranje budžeta i pređite na posao. Dodajte sve svoje neophodne mesečne troškove, unesite svoj budžet. Ako vam treba mala nagrada da biste lakše krenuli ovim putem, nećemo suditi – pozitivan podsticaj je ono što stvara naviku!

Napravite plan potrošnje koji vam odgovara

Drugi korak je da napravite plan potrošnje koji vam odgovara, prilagođavajući svoj budžet na osnovu onoga što vam je trenutno najvažnije. Možete ponovo da procenite šta funkcioniše, a šta ne funkcioniše iz vašeg plana potrošnje za 2023. ili da počnete od nule. Završićete mesec spremni da uništite svoje finansijske ciljeve ove godine.

Kako početi sa budžetiranjem?

Novi ste u budžetiranju ili vam je potrebna ozbiljna rekonstrukcija budžeta? Za mnoge je štednja jedan od najtežih zadataka u životu – ali je izuzetno važno da svi radimo na finansijskoj odgovornosti kao pojedinci. Lako nam je da se uhvatimo u vrtlog konzumerizma i hedonizma, pa se počastimo na svakom koraku, ali objektivno je mnogo pametnije stati na loptu i postaviti finansijske ciljeve, očekivanja i limite potrošnje – nedeljne, mesečne i godišnje – početkom godine.
Na primer, ako znate da planirate da investirate u veći trošak, planirajte taj trošak u svom mesečnom ili godišnjem budžetu. Postavite granice dnevne potrošnje i odredite koliko možete mesečno da trošite na zabavu, treninge, izlaske i slično – i na to neka ode najviše 30 odsto budžeta, dok će ostalih 70 odsto otići na tekuće troškove, krediti i investicije. Dobro je ostaviti malo prostora za neplanirane troškove – koji su uvek tu.

kako štedeti
Shutterstock 

Podsećajte sebe zašto to radite

Svi imamo te dane kada bismo mogli da iskoristimo malo dodatne afirmacije dok težimo da postignemo svoje finansijske ciljeve. Izaberite onu koja se ističe kako biste joj se mogli vraćati tokom cele godine, a zatim je napišite na parče papira koji možete postaviti na svoj sto ili od nje napravite sliku za pozadinu telefona.

Ja sam vredan finansijskog uspeha.

Moj posao me ne definiše.

Sposoban sam za neverovatne stvari.

Ponosan sam na svoja dostignuća.

Ne postoje ograničenja za ono što mogu i što ću postići.

Zahvalan sam na novcu koji trenutno imam.

Moja prošlost me ne može sprečiti da uspem ni sada ni u budućnosti.

Bez dugova sam jer novac uvek teče ka meni.

Bogatstvo dolazi do mene jer imam bogat način razmišljanja.

Ja sam više od svoje trenutne finansijske situacije.

Odvajanje vremena je od suštinskog značaja za moju produktivnost i radni učinak.

​​Imam sve što je potrebno da postanem finansijski nezavisan.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Štednja Tiktok/marko.scepanovic


Izvor: Wanted V.P.