Nakon što smo se dobro istrošili za praznike (a tek nas čekaju Božić i Srpska nova godina), sledi nam i najduži mesec u godini, januar, kada se meri svaka para. Što se kaže - nikad da prođe, a bankovni račun kao da cedimo do iznemoglosti. 

Baš iz tog razloga, ako je jedna od vaših novogodišnjih rezolucija da u 2024. uštedite više novca, nije zgoreg da pročitate ispovest jedne devojke koja je promenila sitnice u svom svakodnevnom životu, te sačuvala na svom bankovnom računu čak 60.000 za dva meseca. 

Prenosimo u celosti njenu ispovest:

"Imam platu od 80.000 dinara, a kada bih poželela da investiram u nešto skuplje, morala bih da pozajmljujem novac. Pokušavala sam da shvatim da li sam ja jedina koja jedva sastavlja kraj s krajem, a onda sam došla do neverovatnog zaključka - trošila sam novac na gluposti!

Mnogi novac troše na gluposti.
Shutterstock 

Odlučila sam da se ozbiljno pozabavim svojim budžetom, a onda rešila da preduzmem nekoliko koraka. Evo šta sam sve izbacila i koliko sam uspela da uštedim na tome za samo dva meseca!

Lepota

Svakog meseca išla sam na manikir i pedikir, i to zadovoljsto sam plaćala 4.500 dinara. Umesto toga, počela sam da koristim običan lak, i nije mi bilo teško da budem sama svoj majstor.

Kosu sam obavezno prala kod frizera, pa bih mesečno uvek morala da izdvojim 5.000 dinara za ovaj luksuz. Dakle, samo na lepoti, uspela sam da uštedim 19.000 za dva meseca.

Hrana

Kada je u pitanju hrana, nisam rešila samo da štedim, nego i da budem zdravija. Do nedavno sam mesečno kupovala sigurno bar 10 kesica čipsa i nezdravih slatkiša, a tu bi mi dolazilo 3.000 mesečno.

U domaćinstvu se može uštedeti i to na lak način.
Shutterstock 

Takođe, umesto da nosim hranu na posao, stalno sam poručivala obroke koji su bili minimum 300 dinara (300 puta 20 radnih dana je 6.000 dinara mesečno).

Za dva meseca, to je 18.000.

Svakodnevni troškovi u domaćinstvu

Možda vam deluje kao nešto zanemarljivo, ali ako probate, i sami ćete se uveriti kako male stvari prave veliku razliku. Na primer, ja sam ranije tri do pet puta nedeljno punila kadu i uživala. Sada to radim samo jednom nedeljno, i potrošnja vode mi se smanjila!

Počela sam da vodim više računa o struji - gasim nepotrebna svetla, isključujem uređaje koji trenutno nisu aktivni iz struje. Mašinu za veš sam prestala da uključujem kada je puna samo do pola. Smanjio se i račun za struju i količina upotrebljenog praška i omekšivača!

Na ovome sam uštedela sigurno oko 1.500 dinara po mesecu, za dva meseca to je tri hiljade! Na cigare sam davala 10.000 mesečno, za dva meseca - to je 20.000.

Dakle, ukupno sam za dva meseca uštedela 60.000 dinara. Ovo je bio samo test, koji sam uspešno odradila, a planiram da nastavim tako da živim. Jer, na godišnjem nivou, skupiću 360.000 dinara, malo li je?"

Bonus video:

Štednja Tiktok/marko.scepanovic

Izvor: Stil/Wanted J. S.