Ako vaši letnji planovi uključuju više venčanja, otkrivanja pola, devojačke večeri i sve troškove između, niste sami. Ali, srećom, postoji nada za vaš bankovni račun dok posedujete krug venčanja. Ovih pet trikova pomoći će vam da uštedite i tokom pika u sezoni venčanja.

1. Pozajmite haljine od prijateljice

Kada imate milion planiranih venčanja u kratkom vremenskom periodu, teško je opravdati kupovinu nove haljine za svako od njih. Umesto toga, pitajte drugaricu da li možete da pozajmite jednu (ili nekoliko!) njenih haljina. Možete čak i da napravite okupljanje drugarica uz zajedničku zamenu odeću tako što ćete zamoliti sve da donesu svoje haljine, tako da svako može da izabere ono što mu najviše odgovara. Nakit, torbe i potpetice takođe se mogu deliti!

5 načina da uštedite novac kao gost na venčanju
Shutterstock 

2. Poklonite svoje usluge mladencima

Imate lep rukopis? Ponudite da napravite poklon kartice i kartice za sedenje. Znate sa muzikom? Napravite mladoj plejlistu za njeno devojačko veče, pa čak i posle venčanja. Organizovani ste? Pomozite oko time linea za događaj i raspored sedenja. Mlada i mladoženja će ceniti pažljivost, vreme i pažnju koju posvećujete njihovom venčanju u odnosu na bilo koji poklon koji biste mogli da kupite - plus, poklanjanje svog vremena i usluga njima uštedećete oboje.

3. Sami se našminkajte i stilizujte frizuru

Ako ste na svadbenoj zabavi, možete uštedeti toliko novca tako što ćete sami napraviti frizuru i šminku! Takođe možete da vežbate nekoliko frizura koje najviše nose gošće na svadbi.
Ukoliko nisi vešta u šminkanju i pravljenju frizura pitajte prijateljicu koja je dobra u tome da vam pomogne umesto da plaćate usluge.

Sami se našminkajte i stilizujte frizuru ako ste gost na venčanju
Freepik 

4. Rezervišite smeštaj ranije

Znamo koliko život može biti zauzet, tako da je previše lako čekati do poslednjeg trenutka da biste rezervisali smeštaj. (Ili zaboravite da to uradite sve do vikenda pre svadbe.) Ali što ranije rezervišete stvari kao što su letovi, hoteli i iznajmljivanje automobila, to će vam novčanik bit zahvalniji. Ne samo da će vam ovo garantovati da nećete dodatno plaćati rezervacije u poslednjem trenutku, već možete da pratite pad cena i možda i uhvatite povoljnu ponudu.

5 načina da uštedite novac kao gost na venčanju
Shutterstock 

5. Odlučite da ne prisustvujete

Venčanja su značajna, ali su i skupa. Ako jednostavno nemate sredstava da putujete na venčanje ili da prisustvujete svakom događaju koji prethodi tome, budite iskreni prema paru. Pozvani ste jer ste im važni, pa neće želeti da budete stavljeni u tešku poziciju samo da biste prisustvovali njihovom venčanju; oni će razumeti i želeti najbolje za vas. Ako želite, možete se sastati sa njima posle venčanja da čujete sve o tome i proslavite sa njima na skromniji način. S druge strane, zapamtite da par takođe plaća za vas, pa ako ste dobili poziv od porodičnog prijatelja, ali niste nužno bliski, to bi moglo biti olakšanje za njih jer im pomaže da uštede novac.