Svi znamo barem jednu ženu za koju se čini da zna da barata finansijama. Znate o čemu govorimo — o ženi koja ima dobar finansijski budžet na koji može da se osloni, koja može da plati turu pića karticom i da okom ne trepne, koja može da se troši bez stresa. Čini se da novac ovim ženama teče prirodno, a mnogima se čini da su otkrile životnu tajnu s kojom nismo upoznati. Istina je, međutim, da one jednostavno imaju zdrave finansijske navike.

Uz to, ako želite da postanete jedna od tih žena, došli ste na pravo mesto. Uz malo uputstava, možete prestati sa stresom i manifestovati obilje u svom životu, bez obzira na vašu finansijsku situaciju. Nastavite da čitate da biste saznali sve što treba da znate o finansijskim navikama žena koje uvek imaju viška novca.

1. Odvajaju novac za trošenje

Nije neuobičajeno da neko finansijski uspešan tvrdi da je „radoholičar“ i da je njihov život „samo posao a ne igra“. Naravno, žene sa viškom novca sigurno rade naporno, ali takođe znaju da je život namenjen da se živi i da se uživa – upravo zbog toga imaju deo svog budžeta posvećen „zabavnim“ troškovima. Ovaj novac se može iskoristiti za stvari kao što su nova torba, odlazak u salon za nokte ili frizerski salon ili noćni izlazak sa devojkama. Ove žene takođe praktikuju samokontrolu i izbegavaju impulsivne kupovine i drže pod kontrolom svoju emocionalnu potrošnju.

kako uštedeti novac
Unsplash/ Oleksandr P 

Žene koje uvek imaju višak novca izdvajaju novac za trošenje jer im to pomaže da izbegnu nenadano trošenje sa bankovnog računa. Takođe osigurava da i dalje imaju dovoljno novca da plate svoje životne troškove i doprinose svom fondu za hitne slučajeve i investicijama. Tradicionalno, finansijski stručnjaci preporučuju korišćenje pravila 50/30/20 kada je u pitanju budžetiranje. Ovo pravilo kaže da 50% vašeg prihoda treba da ide na troškove života, 30% na troškove „zabave” (mislim: kablovska, noćni izlazak, odmor, itd.), a 20% na štednju, investicije i otplatu dugova. Naravno, svaki iznos će se razlikovati od pojedinca do pojedinca, ali to je dobar savet za početak, piše The Every Girl.

2. Vode evidenciju finansija

Još jedna zajednička stvar za žene koje uvek imaju viška novca je činjenica da one prate svoje finansije. One znaju gde njihov novac dolazi i odlazi jer redovno prate svoje prihode i troškove, često proveravaju svoj budžet i prilagođavaju se po potrebi, i obavezuju se da će svoje račune plaćati na vreme kako bi mogle da izbegnu nakupljanje kamata ili dugova zbog propuštenih plaćanja. Kada dođe do toga, one ne čekaju – one znaju svoje finansijske ciljeve i prave plan kako da dođu do toga. Mnogo toga u životu je van naše kontrole, ali za ove žene finansije nisu jedna od njih.

3. Imaju bogat način razmišljanja, ali žive u okvirima svojih mogućnosti

Manifestacija se svodi na način razmišljanja i uverenja osobe koja ste na putu da postanete, a bogate žene znaju kako da to urade, a da ne bankrotiraju. Umesto da se fokusiraju na spoljašnju vrednost, žene koje uvek imaju dodatnog novca fokusiraju se na povećanje svoje unutrašnje vrednosti kako bi podigle svoje samopouzdanje, stvorile bogat način razmišljanja i implementirale ga u svet. Na primer, fokusiraće se na brigu o svojoj koži, vežbanje i dosta odmora dok kupuju sve najnovije modne trendove sezone. Hoće li se s vremena na vreme lečiti? Apsolutno! Međutim, one će to učiniti u okviru razumnog. Kada dođe do toga, one daju prioritet hrani svoje duše iznutra.

4. U životu štede gde god mogu

Suprotno popularnom mišljenju, ušteda novca ne znači biti jeftina - i žene koje su finansijski stabilne to znaju. One neće seći uglove ili lišiti sebe kad god izađu, niti će im trebati jer će uštedeti dovoljno novca da uživaju. Umesto toga, one će dati prioritet štednji u svom svakodnevnom životu kako bi mogle u potpunosti da iskuse i uživaju u onome što svet može da ponudi. Male stvari se brzo sabiraju, zbog čega će bogate žene unositi male promene u životni stil da bi štedele svakodnevno, a ne sve odjednom da imaju večni uticaj.

Ako je subota veče i one izađu da jedu, počastiće se i naručiti šta god žele - neće se ograničavati niti brinuti o iznosu; oni su tu za dobar provod. Međutim, tokom ostatka nedelje, one će kuvati više obroka kod kuće da bi nadomestile trošak koje su napravile za vikend. Prijavljivanje za pretplatu na striming sa oglasima jer je pristupačnije ili otkazivanje članstva u teretani i obavljanje treninga kod kuće su takođe primeri za to.

5. Pažljivo troše

Žene koje uvek imaju viška novca nisu rasipne rasipnice. One su potpuno svesne toka novca i daće sebi slobodu da troše na ono što im je značajno; ne plaše se da potroše novac. Isto tako, ako nešto ne žele, neće to kupiti - bez obzira koliko je jeftino. Iza svake kupovine koju obave postoji predumišljaj, a ova samosvest im pomaže da smislenije troše na stvari koje im donose radost. Osim toga, pažljivije rukovanje novcem omogućava im da donose bolje finansijske odluke.

Imate moć da postanete ona vrsta žene koja uvek ima dodatni novac ako ste voljne da se uložite u posao. Prestanite sa stresom i fokusirajte se na ono što možete finansijski kontrolisati; primenite gore navedene prakse u svoj svakodnevni život. Uradite to i u dogledno vreme, neuhvatljive novčane misterije života vam više neće izmicati.

Možda će vas zanimati: 7 NAČINA DA UŠTEDIŠ NOVAC TOKOM NEDELJE: Štedni račun će svake sedmice samo rasti

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video

DA LI JE MOGUĆE UŠTEDETI NOVAC U JANUARU? Stručnjaci otkrili najefektivnije načine da ne ostanete PRAZNOG NOVČANIKA Kurir televizija

 Izvor: Wanted/ A.N.