Trošenje novca može brzo da se pretvori u spiralu koja postaje mala ili velika zavisnost. Kada ne pratite svesno prihode i rashode sa vašeg bankovnog računa ili ne vodite računa o načinima da uštedite novac, lako je da se otmete kontroli.

Ali s druge strane, štednja takođe može postati zavisnost. Ako vidite da taj broj na vašem bankovnom računu raste, štedite lakše, posebno kada pronađete nove načine da uštedite novac.

Iako ovi koraci možda ne predstavljaju ogromnu uštedu, oni smanjuju troškove života i, malo po malo, otvaraju bankovne račune. Svaki dinar se računa na duge staze, zar ne?

1. Štedite dinar po dinar

Ne preterujemo kada ovde kažem dinar. U zavisnosti od dana, ponekad sve što ćete dobiti jeste kusur u metalnim novčanicama. Pripremite teglu ili kutiju za štednju sitnih para i stavite je na vidljivo mesto u hodniku, tako da svaki put kada se vratite iz radnje možete odmah da se setite da istresete džepove ili torbu.

2. Postanite kralj kupona

Sve što je zaista potrebno je nekoliko aplikacija lakih za korišćenje za postizanje popusta za namirnice koje ionako kupujete.
Prvo, odvojite minut da vidite da li prodavnica u vašoj blizini ima sopstvenu aplikaciju. Preko aplikacije dobijate personalizovane kupone na osnovu najčešćih kupovina i možete da pratite popuste toga meseca.

3. Kuvajte jedan novi recept nedeljno

Možda čitate ovo i kažete sebi: „Već kuvam kod kuće". Lepo, ali kada ste poslednji put skuvali nešto novo? Sa druge strane, kada ste poslednji put jeli ili naručili hranu za poneti? Ako je odgovor na ovo poslednje nešto poput „prečesto“, onda je vreme za kuvanje.

štednja
Unsplash/ Oleksandr P 

Znam da verovatno znate da je kuvanje kod kuće jeftinije od nego da to radite napolju. Tajni deo ovog saveta je da se ne radi samo o uštedi nekoliko stotina dinara, već se radi i o postepenoj promeni načina života. Vidite, kada steknete naviku da birate novi recept svake nedelje ili dve, dobijate dva puta. S jedne strane, možete probati novo jelo za vas i poboljšati svoje veštine u kuhinji. S druge strane, obavezujete se da ćete redovno odustati od večere napolju kako biste uštedeli novac i radili na svojim sposobnostima u kuhinji. A ko zna? Možda vam se i svidi.

4. Kuvajte kafu kod kuće

Ovo je za vas, ljubitelje Starbucksa. U zavisnosti od toga gde živite, standardna šoljica kafe može da košta od pristupačnih 150 do 5oo dinara i više. Ne znam za vas, ali 300 dinara dnevno - i 1500 dinara po radnoj nedelji - je veliki udarac za novčanik. Da biste izbegli iskušenje da svratite u bilo koju kafeteriju na putu do posla, obavežite se da kafu kuvate samo kod kuće.

5. Vozite se sa prijateljima ili idite javnim prevozom barem jednom nedeljno

U zavisnosti od toga gde živite ili od vaših kolege na poslu, solo putovanje može biti put najmanjeg otpora. Međutim, ako želite da se ozbiljno pozabavite uštedom, zajednički prevoz i javni prevoz su pravi način do toga. Učinite bilo koju opciju izvodljivijom tako što ćete jednu ili drugu uvesti u svoju rutinu određenog dana u nedelji. Možda znate da vaš kolega živi u istom naselju kao i vi i na putu do posla prolazi pored vaše kuće. Zašto ne zamolite njega ili nju da se naizmenično vozite zajedno svakog petka? Ne samo da će vam zajedničko korišćenje automobila uštedeti novac za gorivo, već može i produžiti životni vek vašeg automobila i smanjiti zagađenje.

Ako zajedničko korišćenje automobila nije izvodljivo ili realno (drugim rečima, ako živite u velikom gradu), javni prevoz je spas. Umesto da se oslanjate na sopstveni automobil ili taxi da vas odveze do kancelarije, razmislite o tome da idete na posao lokalnim autobusom ili tramvajem. Po ceni jedne vožnje, možda ćete morati da žrtvujete nekoliko minuta svoje jutarnje rutine, ali ćete postići veliku uštedu na benzinu.

6. Kupujte šminku u drogeriji

Koliko god me boli da to kažem, ponekad je zaobilaženje Sephore dobra ideja. Ako razmislite o tome, mnoge stvari za šminku koje morate imati nije uopšte neophodne da budu high-end. Primer: maskara. Precenjen proizvod high-end brendova koji nema ništa drugačije od nekog drogerijskog, sem paprene cene.
Sve u svemu, za česte kupovine kao što su maskara, olovka za oči i ruž za usne, mnogo je pristupačnije da ih pokupite u drogeriji. Sa nižim cenama i popustima za članstvo, drogerije nude zaista sjajne proizvode.

7. Nosite ručak od kuće

Ako pokušavate da uštedite na hrani, vreme je da uskočite u voz pripreme obroka. Šta god kuvali za večeru, možete da iskoristite sledećeg dana na poslu ako ga spakujete u posudu za ručak za poneti.
Iako je ovo velika blagodat kada je u pitanju priprema ručka ujutru (jednostavno zgrabite činiju i krenite), to je takođe podmukao način da smanjite troškove za poneti. Ako znam da već imam savršeno ukusnu porciju hrane koja me čeka u kancelarijskom frižideru, mnogo je manja verovatnoća da ću naručiti hranu nego da tog jutra nisam mislila na obroke.

Pročitajte još: KAKO SMANJITI PROBLEM BACANJA HRANE U VAŠEM DOMU? Otkrijte savete koji će vam pomoći da UŠTEDITE NOVAC