Rasipanje hrane postalo je ozbiljan globalni problem, ali dobra vest je da možemo da delujemo u sopstvenoj kuhinji da rešimo ovaj problem. U nastavku vam otkrivamo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da smanjite količinu bačene hrane i sačuvate životnu sredinu, kao i da smanjite troškove kupovine.

Kupovina hrane

Kupovina namirnica često zvuči kao rutinska obaveza koju obavljamo svaki dan, ali malo razmišljamo o uticaju koji ova aktivnost ima na životnu sredinu i na naš kućni budžet. Da bi se smanjilo bacanje hrane, važno je promišljeno pristupiti kupovini hrane. Evo nekoliko korisnih saveta da to postignete:

Planirajte unapred

Pre nego što krenete u kupovinu, napravite spisak namirnica koje su vam zaista potrebne. Ovo jednostavno pravilo pomaže da se izbegnu impulsivne kupovine i nagomilavanje nepotrebnih zaliha koje bi se mogle pokvariti pre nego što ih upotrebimo. Takođe vam pomaže da ostanete fokusirani na kupovinu onoga što vam je zaista potrebno, smanjujući rizik od prekomerne potrošnje.

Kupovina hrane kako se ne bi bacala
Unsplash/ Ella Olsson 

Kupujte sezonski

Odabirom voća i povrća koje je trenutno u sezoni obezbeđuje se svežina i odličan kvalitet hrane. Pored toga, sezonski proizvodi su često pristupačniji, podržavaju lokalne farmere i smanjuju emisije CO2 povezane sa transportom hrane. Isprobajte različite recepte da biste se bolje prilagodili promenljivim sezonskim ponudama.

Pratite rok trajanja

Obratite pažnju na deklaracije proizvoda. Kupujte namirnice sa dužim rokom trajanja kako biste imali dovoljno vremena da ih koristite. Na taj način smanjujete rizik od zaboravljanja i kvarenja starijih namirnica u uglovima ostave ili frižidera.

Smanjite upotrebu plastike

Kada kupujete, birajte proizvode u ekološki prihvatljivoj ambalaži ili razmislite o korišćenju sopstvenih cegera. Smanjenjem upotrebe plastike ne samo da štitite životnu sredinu, već i smanjujete količinu otpada u svom domu, a količinu hrane koju kupujete možete prilagoditi svojim potrebama. Uz malo kreativnosti, možete pronaći alternative plastici za jednokratnu upotrebu koje će vam olakšati usvajanje održivih navika kupovine.

Priprema hrane

Kuvanje može biti kreativan i ispunjavajući proces, ali može dovesti i do velikog bacanja hrane. Priprema hrane je ključna faza u smanjenju rasipanja hrane jer, osim roka trajanja, većinu namirnica bacamo ako se ne pridržavamo ovih uputstava.

Priprema hrane kod kuće
Pexels/ Lumn 

Osmislite obroke imajući u vidu sastojaka koje imate kod kuće

Planiranje obroka sa ostacima hrane može sprečiti bacanje hrane. Koristi ostatke povrća ili mesa od prethodnih obroka za pripremu novih i ukusnih jela. Na primer, ostatke pečene piletine lako možete pretvoriti u ukusan sendvič ili dodati u gustu supu po izboru, a kosti koje preostanu nakon filetiranja iskoristite da napravite finu pileću supu.

Korišćenje svih delova namirnica

Mnoge namirnice, poput korena peršuna ili kore citrusa, često se bacaju, iako su bogate ukusom i hranljivim materijama. Koristite ove delove za pripremu supa, sosova ili dodataka jelima. Na primer, kora od limuna može poslužiti kao aromatičan dodatak raznim jelima, a ostaci povrća lako mogu postati povrćni temeljac.

Smanjite porcije

Jedan od najčešćih razloga za rasipanje hrane su prevelike porcije. Na primer, lako je skuvati previše pirinča ili testenine, posebno ako kuvate za jednu osobu. Poslužite manje porcije kako biste izbegli rasipanje nepojedene hrane. Zato je uvek dobro znati za koliko ljudi spremate obrok, posebno kada organizujete proslavu.

Budite kreativni

Ako vam nedostaje neki sastojak za pripremu recepta, naučite kako da ga zamenite sličnim. Takođe potražite na internetu nove i zanimljive recepte koji koriste sastojke koje već imate u frižideru. Drugi način na koji možete da sačuvate hranu od kvarenja je da naučite kako da joj date novu svežinu. Na primer, meku i zgužvanu šargarepu možete potopiti u vodu i ona će brzo ponovo postati hrskava, a začine koji su izgubili svežinu „aktivirati” prženjem na malo ulja.

Skladištenje hrane

Pravilno skladištenje hrane igra važnu ulogu u očuvanju svežine hrane i sprečavanju njenog kvarenja. Naučite kako da organizujete svoje kuhinjske zalihe tako da traju duže i sigurno ćete smanjiti količinu bačene hrane.

Pametno odaberite posude

Zamotajte hranu koju želite da skadištite ili je čuvajte u hermetički zatvorenim posudama kako biste sprečili ulazak vazduha i produžili njenu svežinu. Ovo je ključno za očuvanje ukusa i kvaliteta hrane. Na primer, sveža salata koja se čuva u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru sa dodatkom ubrusa može dugo da ostane sveža i hrskava, a suva hrana kao što su brašno ili pirinač biće bezbedna od štetočina i kvarenja ako je čuvate u staklenim posudama sa poklopcem.

Skladištenje hrane u tegle
Pexels/ Ella Olsson 

Podesite temperaturu

Čuvanje hrane na odgovarajućoj temperaturi ključno je za očuvanje svežine. Frižider i zamrzivač treba da budu podešeni na odgovarajuću temperaturu kako bi hrana ostala bezbedna za konzumaciju, a treba paziti i u kom delu frižidera koje namirnice čuvate. Isto važi i za hranu koja se čuva van frižidera i treba paziti da li je izložena svetlosti.

Rotirajte hranu

Da biste bili sigurni da se starije stvari prvo koriste, postavite ih bliže prednjoj strani police, a novije pozadi. Ovaj jednostavan sistem organizacije pomaže vam da potrošite svu hranu pre nego što rok istekne. Na primer, konzerve pasulja koje ste kupili pre nekoliko meseci trebalo bi da budu bliže prednjoj strani police kako biste ih mogli ranije koristiti.

Naučite da čuvate hranu

Gotovo svo povrće se može kiseliti, a od većine vrsta voća lako se priprema džem. Za džem možete koristiti i voće koje je omekšalo i ne želite da ga jedete sirovo, a pripremanjem zimnice moći ćete da jedete voće i povrće jednog i drugog godišnjeg doba.