Lekovita svojstva mušmule koja dozreva u jesen poznavali su još stari Druidi i stari Rimljani. Stručnjaci narodne medicine tvrde da poboljšavaju vid, jačaju jetru i bubrege, poboljšavaju krvnu sliku, ublažavaju bolove u leđima i kolenima. Preporučuju se i kod vrtoglavice, dijereje, infekcije usne duplje, za zaustavljanje krvarenja iz desni…

Savršena, prirodna detoksikacija

Mušmula poboljšava zdravlje obezbeđujući i bolju hidrataciju, kao i detoksikaciju. Putem urina mogu da se izbace otrovi iz organizma, a istovremeno se smanjuje nivo holesterola u krvi, što vrlo povoljno utiče na celokupno zdravstveno stanje.

Ova poslastica može da se konzumira sveža, a od nje se mogu praviti sokovi, čajevi, marmelade, likeri, eliksiri…

Eliksir mušmule

Sastojci:

  • 500 g zrelih mušmula
  • 2,5 dcl vode
  • 250 g smeđeg šećera ili 20 g meda
  • 1 l vina
mušmula
pexels/ zeynep gül ceylan 

Priprema:

  1. Mušmule operite, odsecite im peteljke i stavite u teglu.
  2. Prokuvajte vodu i šećer ili med i prelijte mušmule.
  3. Nakon toga, dodajte vinaigrette i lagano promešajte sve sastojke.
  4. Teglu zatvorite i ostavite da stoji na toplom 15 dana.
  5. Povremeno protrestite i nakon 15 dana procedite.
  6. Proceđenu tečnost ulijte u staklene flaše i dobro zatvorite.
  7. Čuvajte na hladnom mestu.

  Marmelada od mušmula

  1. Kad mušmule omekšaju, operite ih, ali ne gulite i naseckajte na komade.
  2. U lonac sipajte vodu da se namoče, pa ih kuvajte tri sata, na laganoj vatri.
  3. Mušmule procedite kroz deblju krpu i stavite ih preko posude da odstoje preko noći da iz njih iscuri sav sok, ali nemojte da ih pritiskate kako bi marmelada ostala bistra.