Nije svaki šećer zlo, kako misle i predstavljaju na društvenim mrežama razni fitnes gurui. Postoje razni mitovi o tome kako je u izbalansiranoj ishrani dobro izbaciti voće i to samo zato što sadrži šećere. Naravno da ih sadrže, voće je slatko, ali zdravo i neophodno našem organizmu zbog važnih vitamina, vlakana i antioksidanata.

Pored toga, voće hidrira naše telo i obezbeđuje nam ugljene hidrate potrebne za stvaranje energije. Ali, nažalost, kako statistika kaže, samo jedna od 10 odraslih osoba konzumira dovoljno voća i povrća, iz različitih razloga, od kojih je jedan „strah od šećera”. Ako i dalje želite da pazite na unos šećera, uključujući i ono što dolazi iz voća, ne morate ga potpuno izbaciti iz ishrane. Postoje voćke koje imaju veoma nizak sadržaj šećera, a obezbediće vam sve ostale vitamine i vlakna koja su vam potrebna. Evo liste od osam voćki koje imaju najmanji sadržaj šećera.

Grejpfrut je bogat vitaminom C i vlaknima koja su neophodna za naše varenje, polovina ovog voća ima samo osam grama šećera.

avokado ima nizak sadržaj šećera
Unsplash 

Avokado je bogat zdravim mastima koje štite srce i snižavaju LDL (tzv. „loš“) holesterol, kao i fitohemikalije koje smanjuju oksidativni i inflamatorni stres. Jedan avokado sadrži nešto više od 1 grama šećera.

Šljive, iako deluju veoma slatke, jedna šljiva sadrži sedam grama šećera i 30 kalorija, a možete ih koristiti u kolačima bez dodavanja zaslađivača. Ovo voće je bogato kalijumom i vitaminom C.

Jagode su odlična opcija kada je u pitanju voće sa niskim sadržajem šećera. Jedna čaša od 2 dcl jagoda sadrži samo sedam grama šećera, a sa ovom porcijom zadovoljićete dnevnu potrebu za vitaminom C.

šljive imaju malo šećera i 30 kalorija
Unsplash/ Alexandra Kikot 

Maline imaju iznenađujuće nizak sadržaj šećera s obzirom na njihov slatki ukus. Jedna čaša od 2 dcl ovog voća sadrži samo pet grama šećera. Ali pošto ima čak osam grama vlakana, nakon što ga pojedete, osećaćete se sitije nego posle bilo kog drugog voćnog obroka.

Kupine su bogate vitaminom C i gvožđem, a jedna čaša od 2 dcl ovog voća sadrži sedam grama šećera, osam grama vlakana i dva grama proteina.

narandža ima 12 grama šećera
mae-mu-9002s2VnOAY-unsplash.jpg 

Narandža sadrži 12 grama šećera i više od dnevnog preporučenog unosa vitamina C. Čaša nezaslađenog soka od pomorandže sadrži dvostruko više šećera i samo trećinu vlakana.

Jabuka srednje veličine sadrži samo 19 grama šećera, dok šolja nezaslađenog soka od jabuke ima oko 24 grama.

Bonus video

Užina do 100 kalorija TikTok/chefsanantonio