U toku praznika možemo osetiti znake pojačanog stresa i anksioznosti. Iako praznici u principu treba da budu vreme opuštanja, radosti i bezbrižnog druženja sa porodicom i prijateljima, često se pretvaraju u dane kada manijakalno žurimo da nadoknadimo sve obaveze. Od kuvanja, pospremanja, kupovine poklona do kupovine namirnica – u vreme praznika količina obaveza može da nas priklještiti, pa možemo da padnemo u stanje nervoze.

Ako se u sve ovo umešaju zategnuti porodični odnosi, povremena svađa ili jednostavno loš dan, „veselju” nema kraja. Ali postoje načini na koje možemo pomoći sebi da ostanemo hladne glave i da se ne uznemirimo čak ni u najstresnijim trenucima. Bar ne preterano.

Izrazite svoje potrebe i emocije

Postanite svesni svega što vam izaziva stres, razgovarajte sa bliskim ljudima o ovim problemima i pokušajte zajedno da nađete najbolje moguće rešenje. Ponekad je potrebno biti čvrst i ne pristajati na neke ustupke, već se izboriti za sebe. Na primer, ako ste uvek ti koji obavljaju sve kućne poslove pred praznike i zbog toga se osećate opterećeno, ovoga puta pokušajte da podelite zadatke ili smanjite njihov obim. Svetu neće biti kraj ako ispečete jednu vrstu kolača umesto tri.

Izrazite svoje potrebe i emocije
Shutterstock 

Dišite duboko

Takođe možete pokušati da se oslobodite stresa metodom „tri izdisaja”. Tri puta duboko udahnite i svaki put kada izdahnete pokušajte da vizualizujete kako stres napušta vaše telo, a sa svakim izdisajem se približavate stanju spokoja. Zamislite sliku koja vas smiruje – šumu, mirno more ili planinu i osetite kako se vaš unutrašnji mir sve više širi unutar i izvan vas. Opšte je poznato da kontrolisanjem daha možemo u velikoj meri uticati na svoje psihofizičko stanje. Ako odvojite samo 15 minuta dnevno za svesno disanje, već bi trebalo da osetite efekte na smirenost vašeg uma.

Promenite okruženje

Nakon što vas nešto uznemiri, izađite iz tog okruženja. Idi u drugu sobu dok se ne smiriš. Na taj način ćete dobiti drugačiju perspektivu na događaj i verovatno ćete se smiriti nakon nekoliko minuta. Ovo je posebno koristan savet ako vas nervira neko iz tima sa kojim se družite ili za stolom.

Kako se osloboditi stresa i nakon praznika?
Youtube Vežbe disanja protiv anksioznosti

Nagradite sebe - zaslužili ste

Nakon svih prazničnih napora i priprema, važno je osluškivati svoje potrebe i nagraditi se onim što vam je u tom trenutku potrebno. Da li je to opuštajuća masaža, kupanje ili veče sa knjigom i čokoladama - nije bitno. Prepustite se sebi, jer će vam mala životna zadovoljstva odmah poboljšati raspoloženje. Smatrajte to zasluženim poklonom i osetite kako vas stres napušta.

Nagradite sebe nakon stresa, zaslužili ste
Shutterstock 

Bonus video

KOLIKO JE STRESAN ODLAZAK NA POSAO NAKON ODMORA? Psiholog analizira: Postoje OVA dva tipa ličnosti, mnogi se ne odmore na odmoru! Kurir televizija

Izvor: Jolie.hr/ Wanted A.N.