Da bismo dobili odgovor na koji način i kako brzo ćete stariti, korisno je pogledati gene naših baka ili majki neki orijentir, ali daleko od toga da je to apsolutna istina. Na starenje utiče mnogo drugih faktora. Važno je kako se hranimo, kako negujemo kožu, a još važnije čemu je sve izlažemo - upravo o tome najviše zavisi naš izgled u budućnosti.

Stil života neverovatno je važan, slažu se dermatolozi. Tri su rizična faktora koja mogu stati na put lepoj koži i u starosti:

1. Cigarete

Pušenje je, između ostaloga, loše i za kožu. Studije su rađene čak i na jednojajčanim blizancima, a rezultati su šokantni. Brat koji je pušač izgleda 20 godina starije od brata koji ne puši. Toksični sastojci cigareta brzo razgrađuju kolagen i elastin u koži, uzrokuju oksidativni stres, a mimika nastala usled uvlačenja dima iz cigarete povrh svega stvara i uspravne bore iznad usana. Kako je nikotin jedna od supstanci koje najviše izazivaju zavisnost, ako ti je stalo do izgleda, najbolje je ni ne započinjati s pušenjem. Ne zna se da li je pušenje električnih cigareta išta manje štetno za kožu, premalo je studija napravljeno na tu temu. Da, količina dima je srezana, ali mnogo je drugih hemijskih dodataka o kojima bi trebalo razmisliti.

Pušenje cigareta ubrzava starenje kože.
Shutterstock 

2. Sunce

Izlaganje suncu ima jednak učinak na kožu kao i izlaganje cigaretama. Simptomi poput opekotina ili tamnih mrlja na koži se mogu ublažiti, ali šteta se ne može potpuno izbrisati. Najlakši način da sprečiš starenje kože uzrokovano suncem je korišćenje krema sa zaštitnom faktorom 30 ili 50, a posebno su dobra ona mineralna jer blokiraju gotovo čitav UV spektar i deluju odmah (druga sredstva treba naneti barem 20 minuta pre izlaganja suncu). Takođe, ne uzrokuju alergije, sunce ih ne razgrađuje i najčešće su otporna na vodu. Druga, zdravstveno dokazana stvar koja štiti kožu, jeftina i pouzdana, jeste uzimanje vitamina D. Ako lako pocrnite, a teško izgorite, to svejedno nije razlog da preskačete zaštitu. Ten je naša prirodna zaštita od sunca, ali i znak da je koža oštećena. Telo je dizajnirano tako da se samo "popravlja", ali ni jedan popravak nije bolji od prevencije.

Sunčanje ubrzava starenje.
Shutterstock 

3. Stres

Na listi najgorih uzroka prevremenog starenja kože, stres je na trećem mestu. Povećana proizvodnja kortizola u telu izazvana stresom kao i nedovoljno sna razgrađuju kolagen. I sami, intuitivno, znamo da ljudi koji premalo spavaju ili su depresivni izgledaju starije od svojih godina. Dovoljan razlog da razmislimo o našem načinu života. Prezahtevne promene, prekasno? Nikad nije kasno da svojoj koži date odmor. Naše telo je dizajnirano da se izleči i učiniće to ako mu damo šansu. Sigurno znate nekoga ko je prestao da puši - koliko bolje izgleda njegovo lice, zar ne? Bore se izglađuju, sivilo nestaje sa lica. Tako je i sa stresom – koliko smo mlađi nakon nedelju-dve odmora! Samo zato što nismo bili nervozni i što smo se dobro naspavali. Dakle, znate šta da radite: sunce, dim i stres više nisu vaši prijatelji.

Stres ubrzava starenje.
Shutterstock