SAVETI ZA NEGU KOŽE U SVAKOJ DECENIJI ŽIVOTA: Proizvodi koji će vas spasiti prevremenog starenja

Poznata kozmetičarka slavnih otkrila je kako da se negujete u svakoj deceniji svog života.

Poznata kozmetičarka slavnih otkrila je kako da se negujete u svakoj deceniji svog života.
Wanted, Shutterstock 

Koža je živi organ i prolazi kroz značajne promene tokom života osobe. Od nežne kože novorođenčeta, preko tinejdžerskih godina kada je sklona aknama do pojave bora u kasnijem životnom dobu. Svaki stadijum ima svoje zahteve i nega kože bi trebalo da reflektuje te promenljive potrebe.

Odabir odgovarajućeg preparata za čišćenje, zaštitu, negu i obnovu kože u svakom od ovih stadijuma će pomoći da se održi zdravom i obezbediće da vaša koža izgleda i deluje najbolje moguće, bez obzira na godine.

Uticaj spoljnih faktora na starenje kože

Dobra vest je da su za više od 80% znaka starenja odgovorni spoljni faktori na koje možemo uticati:

1. faktori spoljne sredine: izlaganje UV zracima, klimatske promene i zagađenje vazduha.
2. faktori životnih navika:pušenje, alkohol, ishrana, stres i nedostatak odgovarajuće nege.

Na više od 80% znaka starenja odgovorni su spoljni faktori na koje možemo uticati.
Shutterstock 

Istraživanja pokazuju da delovi kože koji se ne izlažu suncu zadržavaju svoj tonus, elastičnosti i sposobnost regeneracije mnogo duže. Smanjeno izlaganja suncu i korišćenje proverenih i efikasnih sredstava za zaštitu od sunca je ključno u odlaganju prevremenog starenja.

Svakodnevno čišćenje i nega kože preparatima koji su formulisani da odgovore potrebama specifičnog tipa kože, njenom stanju i godinama. Takođe, učiniće da koža bude zdrava i odložiće znake prevremenog starenja.

Saveti za negu kože u 20-im

Hormonalne promene u pubertetu mogu da imaju dramatične efekte na kožu – posebno na lice, ramena, grudi i leđa. Povećana proizvodnja sebuma i poremećeno ispuštanje korneocita mogu dovesti do masne i kože sklone aknama. To obično nestaje kako tinejdžeri sazrevaju, iako kod nekih, posebno žena, akne mogu da ostanu do srednje dobi i kasnije.

Ukoliko imate problem sa bubuljicama, tretirajte ih tonerom kako biste otpušili pore i rešili se mitesera. Isto, da biste se rešili i crvenila na koži. Štitite kožu od sunca, a ako imate neke tamnije mrlje na koži, možete da ih se rešite utrljavajući mešavinu šećera, maslinovog ulja i limunovog soka.

U dvadesetim godinama trudite da steknete jutarnje i večernje navike nege kože.
Shutterstock 

Kozmetičarka Debora Mišel na svojoj listi klijenata ima mnoga poznata imena, a za strane medije otkrila je kako da se negujete u svakoj deceniji svog života.

Debora preporučuje da u ovom uzrastu izbegavate pudere i da se trudite da steknete jutarnje i večernje navike nege kože.

Genetika, životne navike i životno okruženje određuju kada će epidermis i dermis početi da se stanjuju, ali negde oko 25-te javljaju se prvi znaci starenja, obično kao fine linije. Barijerna funkcija kože i prirodna zaštita od UV zračenja opadaju postepeno, brzinom kojom se koža stanjuje. Količina kolagena i elastičnost takođe počinju da opadaju u proseku 1% godišnje.

Saveti za negu kože u 30-im

U tridesetim barijerna funkcija kože je povećano oslabljena i metabolički procesi ćelija počinju da se usporavaju. Dolazi do povećanog gubitka hidratacije kože i smanjenja njene elsatičnosti. Polako počinju da se pojavljuju prvi znaci oštećenja sunca, a javljaju se i prve bore. Držite se proizvoda koji blago posvetljuju vaš ten i ujednačavaju ga.

“Predlažem i da koristite odgovarajući proizvod – kremu za ožiljke, pigmentaciju ili fleke, u zavisnosti od problema koji imate”, savetuje kozmetičarka Debora Mišel. Ona ističe da su takve kreme dobre za umirivanje iritirane kože sklone aknama, kao i za osetljivu i masnu kožu.

U tridesetim godinama važno je brineti o elastičnosti kože, a tome doprinose masaže koje stimulišu kolagen.
Shutterstock 

U ovoj deceniji života važno je i da brinete o elastičnosti kože, a u tome mogu da vam pomognu masaže lica koje stimulišu kolagen. Možete da ih radite i sami kod kuće…

Otvorene pore i tridesetima mogu da budu problem, ali kozmetičarka predlaže da u tom slučaju kožu istrljate kockicom leda, zatim namažete kremu ili ulje, pa opet istrljajte kockicom leda.

Saveti za negu kože u 40-im

Gubi se uređena građa slojeva epidermisa. Nastaje manje novih ćelija, postojeće se skupljaju i gornji slojevi postaju tanji. To vodi sledećem:

1. koža postaje grublja i suvlja
2. pojavljuju se prve hiperpigmentacije
3. smanjuje se sposobnost zarastanja rana i povećava rizik od infekcija

U četrdesetim godinama obavezno je uvođenje seruma u rutinu nege kože.
Shutterstock 

Ako do sada niste koristili serum, vreme je da počnete. Ovaj proizvod nanosite na lice i vrat nakon čišćenja lica, savetuje kozmetičarka. Ona dodaje da su serumi sjajni za ublažavanje vidljivosti finih linija i dehidracija, a hvali serume i zbog toga što sadrže i do 70 odsto aktivnih sastojaka. Ovi proizvodi, kaže Debora, pomažu u balansiranju ulja na koži, istovremeno hidrirajući i hraneći kožu, a vitamini koje sadrže pomažu kod akni, ožiljaka i oštećenja od sunca.

Kako se u četrdesetim pomalo vide i znaci starenja, uključujući i to da je koža sve manje čvrsta, savetuje vežbanje laganijim tegovima kako biste učvrstili različite delove tela i kože.

Saveti za negu kože u 50-im

Vezivno tkivo središnjeg sloja kože gubi fibroznu strukturu i sposobnost vezivanja vode, a degradacija elastičnih vlakana vodi gubitku elastičnosti i potporne snage kože, te fine linije i bore, kako koža stari, prelaze u duboke bore.

Uporedo sa ovim procesima usporava se i proces stvaranja krvnih sudova u dermisu. Dermis je taj koji sprovodi hranljive sastojke do epidermisa, a bez ishrane oba sloja postaju tanja, što vodi ka gubitku elastičnosti koje je uobičajen za žene u post-menopauzi. Smanjeni krvotok uslovljava i gubitak blistavosti. Ten deluje umorno i može se uočiti poneki ispucali kapilar.

U pedesetim važno je da se držite svakodnevne anti-ejdžing rutine.
print screen, Instagram / Gisele Bundchen 

Kada dođete u pedesete, važno je da se držite svakodnevne anti-ejdžing rutine, a možete da počnete da koristite i malo “jače” hidratantne kreme. Takođe, savetuje da koristite i kreme koje sadrže kolagen i time povećavaju elastičnost kože.

Kokosovo ulje takođe je dobro za kožu, kaže kozmetičarka, dodajući da ovo ulje pomaže u izjednačavanju tena, umanjuje vidljivost bora, ožiljaka, tamnih fleka, uvećanih pora i čini da vam koža bude glatka.

Nanosite ga na čistu, suvu kožu, ostavite da deluje minut-dva pre nego što isperete. Kokosovo ulje takođe može da se koristi i za tretiranje kože na laktovima i petama.

Tokom 60-ih i 70-ih

Prirodna sposobnost kože da sintetiše lipide opada, a smajuje se i proizvodnja hijaluronske kiseline i kolagena, što kao posledicu ima suvu kožu, dehidrataciju i duboke bore. Takođe, sposobnost regeneracije kože se usporava i ona postaje upadljivo tanka uz gubitak volumena i gubitak elastičnosti. Sposobnost zarastanja rana se takođe smanjuje. Od kasnih sedamdesetih godina i kasnije, imunološka funkcija kože se smanjuje, čineći je podložnijom infekcijama.

U zrelim godinama, kakve su sigurno sve od sedamdesetih, imperativ umesto mlađe kože postaje zdrava koža. To gledište je potpuno ispravno, jer se u moru agresivnih hemijskih tretmana izgled i zdravlje kože nažalost razilaze.

Vaš režim nege kože ne bi trebalo značajno da se menja od pedesetih godina pa na dalje. Eventualno možete promeniti režim pilinga i izaberite antioksidativni proizvod koji umiruje upaljenu kožu.

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši