Prirodno blistava, sjajna i zdrava koža najljepši je ukras lica, a jasno je da je čak i šminka može teško nadomestiti.

I dok je tokom toplijeg dela godine ten često ujednačen i besprekoran, u zimu i jesen postaje znatno bleđi, a nepravilnosti vidljivije. Upravo u tim procesima izbalansirana ishrana može odigrati ključnu ulogu u sprečavanju nepravilnosti.

Zatvoreni prostori naročito i u toku grejne sezone, hladan vazduh napolju, a s tim dolaze i kape i kapuljače znatno pogubno deluju na izgled kože.

lice zene
Shutterstock 

Razne kreme i serumi mogu pružiti lek, a dobra šminka može sakriti nepravilnosti, ali jedini način da osigurate prirodan sjaj kože iznutra jeste da konzumirate ovih 5 namirnica koje će pomoći da zadržate blistavost i tokom zimskih meseci.

Osim hrane, veoma je važno da pijete dovoljno tečnosti. Naime što više tečnosti telo prima, to bolje funkcionišu organi, ali i lepše izgledaju.

Avokado

Hranjivi sastojci u avokadu osiguravaju blistavu kožu, a masti koje sadrži podržavaju opskrbljavanje vlagom. Osim toga, ovo kremasto zeleno voće deluje protiv starenja kako iznutra, tako i spolja. Avokado sadrži vitamine C i E, a oni pomažu u zaštiti kože od oksidativnih oštećenja, dok vitamin C pomaže i u stvaranju kolagena.

avokado
Unsplash 

Bundeva

Uz vitamine A i C, budneva blagotvorno deluje na kožu čineći je blistavom i negovanom. Osim toga, hranjive stvari koje sadrži podupiru obnavljanje ćelija kože. Vitamin C deluje protivupalno i prirodno stimuliše proizvodnju kolagena, a ova namirnica uopšteno je bogata magnezijumom, mineralom koji jača imunološki sastav i štiti srce.

Bobičasto voće

Bobičasto voće ima izvrsna hidrirajuća svojstva. Takođe predstavlja jednostavan način hranjenja kože antioksidantima koji sprečavaju njeno starenje. Borovnice i acai bobice bogate su vlaknima i vitaminom A, a oni pomažu u normalizaciji stepena ulja u koži.

zdrav dorucak
Shutterstock 

Orasi

Popularni orašasti plodovi sadrže esencijalne masne kiseline, poput omega 3, a one hidriraju i zaglađuju kožu. Orah je takođe izvrstan izvor cinka, minerala koji deluje kao zaštitna barijera i pomaže u smanjenju upalnih procesa. Sadrži biotin, koji se naziva i vitamin H, a važan je za blistavu kožu, sjajnu kosu i jake nokte.

hrana
Shutterstock 

Prokelj

Doduše, prokolj nije za svakoga, ali je neverovatno zdrav i čine kožu sjajnom. Budući da je bogat vitaminom C, pomaže u jačanju imunološkog sastava i omogućuju blistav izgled kože. Vitamin C takođe podstiče proizvodnju kolagena koji sprečava pojavu bora. Prokelj su biljni izvor grožđa, kalcijuma, kalijuma i fosfora – svih hranjivih stvari i minerala koji doprinose dobrom zdravlju kože.