Mnogo se pričalo i pisalo o ishrani najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića i njegove supruge Jelene, koji je svojevremeno izbacio meso iz svoje ishrane, što mu je pomoglo da očuva zdravlje i fizičku formu, pa 34. godini života igra nestvarno zahtevan tenis.
Jedna od namirnica koja je neizostavni deo ishrane u porodici Đoković je kinoa. Kinoa ne goji i sastavni je deo obroka Jelene Đoković i njenog supruga. Kinoa se naziva "zlatom Inka" i "kraljicom semenki". Drevne civilizacije su ovu žitaricu smatrale svetom biljkom.
Pored činjenice da je kinoa omogućila ljudima da ostanu živi čak i u vreme ratova, ova žitarica telu može da donese mnoge prednosti.
Kinoa sadrži velike količine belančevina zbog čega može da se takmiči sa proizvodima životinjskog porekla. Obiluje vitaminom E, C, kalijumom, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima. Narodna medicina koristi kinou za lečenje gihta, tumora, hemeroida i išijasa.
Kinoa je odlična zamena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac obavezno ubacite kinou u svoju ishranu. Kinoa obiluje vlaknima koji su neophodni za pravilni rad creva.
Narodna medicina kinou još koristi i za lečenje kožnih bolesti, reume, a zbog visokog sadržaja kalijuma ona blagotvorno utiče na kardiovaskularni sistem.
Kinoa kao kulinarsko čudo
Vegetarijanci znaju o čemu pričamo kada kažemo kako je kinoa pravo kulinarsko čudo. Ako se doda kupusu, krompiru ili drugom povrću, osetićete punoću ukusa kakva se dobija samo kuvanjem mesa.
Korisne osobine se manifestuju i u prisustvu vitamina i aminokiselina koje poboljšavaju metabolizam, čiste organizam i normalizuju njegovu funkciju. Pošto kinoa nema određen miris, u jela se zato dodaje beli i crni luk, kao i ostali začini.
Recepti
Povrće sa kinoom
Potrebno je:
- 200 g kinoe
- 200 g karfiola
- 200 g brokolija
- 200 šargarepe
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- Začini, so i biber.
Priprema:
Kinou kuvajte u vodi oko 15ak minuta. Karfiol, brokoli obarite. U tiganju na malo ulja prodinstajte luk i izrendanu šargarepu pa im dodajte karfiol i brokoli. Dinstajte sve zajedno 10 minuta pa ovoj smesi dodajte proceđenu kinou, začine, so i biber.
Pesto sa kinoom
Potrebno je:
- 200 grama rukole
- Veza svežeg peršuna
- 100 ml maslinovog ulja
- 100 grama semena bundeve
- 200g kuvane kinoe.
Priprema:
U blenderu sameljite rukolu i peršun, dodajte ulje i seme bundeve i so pa sve miksajte dok se ne pretvori u glatku smesu. Pestu dodajte kinou i uživajte u neobičnom ukusu.
Dredovi i modni stil koji je duplo gori od Bredovog: Kako izgleda novi 9 godina mlađi dečko Anđeline Džoli?
Najbolja ulja za kosu koja smo probali u 2024: Neguju suvu i beživotnu vlas i daju joj prelep sjaj
Srpski telekomunikacioni lider prva regionalna kompanija koja je uspešno izdala međunarodne korporativne obveznice
Jesenji trendovi koji odgovaraju niskim i sitnim ženama: Za šik izgled probajte suknje i pantalone ovog kroja
Misteriozne žene nose neki od ovih 5 parfema: Neobične note zbog kojih će vas zaustavljati na ulici