Novak Đoković je u razgovoru sa profesorom doktorom Draganom Ivanovim, koji je specijalista interne medicine i profesor na Visokoj školi za obrazovanje pedagoga u Novom Sadu pričao o svojoj ishrani.

Novak je tada prvi put istakao da po 16 sati dnevno ne jede, tačnije pije samo vodu u tom periodu. Ovo je mnogima bilo šokantno, ali daleko od toga da se ovakav način ishrane ne primenjuje u svetu.

- Dotakao bih se teme autofagije. Koliko je bitna, ta vrsta posta 16 - 8 je popularna, 16 sati se ne jede, 8 sati se jede, to ja primenjujem, osetio sam u poslednjih godinu i po dana koliko to praktikujem, dosta poboljšanja u sistemu za varenje, bolje spavam, imam veću energiju tokom dana, imam manje tih padova, rekao je tada Đoković i time najavio temu o kojoj je opširnije govorio profesor.

Profesor Ivanov, koji je vegetarijanac istakao je značaj voća, orašastih plodova, integralnih žitarica i druge vrste kvalitetne hrane.

- Vi otvarate stalno neke teme koje su priča same za sebe. Važno je koju vrstu hrane jedemo, koliko jedemo i kada jedemo. Kao i kada jedemo i kada ne jedemo. Za doručak jedemo ugljene hidrate. Postoje priče da voće ne treba jesti ujutru, to je greška. Čim se sunce rodi, izluči se insulin, on žudi za ugljenim hidratima. Doručak treba da bude količinski najveći.

novak i jelena djokovic
SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Za ručak treba da unosimo proteine. U dva sata popodne jedemo, proteini koje smo uneli za ručak, moraju da čekaju "portira" na mišićnim ćelijama. Taj "portir" je hormon rasta, koji se luči sa zalaskom sunca. On će tokom noći te aminokiseline da unese u mišiće i druge organe - rekao je profesor.

- Nakon 12 do 16 sati gladovanja, dokazano je da se u našem organizmu aktivira jedan proces koji je jedan nobelovac Japanac (Jošinori Osumi prim. aut.) nazvao autofagija i to je proces koji ima iceliteljsko dejstvo na ceo naš organizam, na naše emocije, našu dušu i telo, a ima i preventivno dejstvo, dodao je.

novak i jelena djokovic
Instagram 

Pojasnio je i pojam autogafije.

- Šta je autofagija? Ako ništa ne unosimo 12 sati, naš mozak gleda gde može da pronađe neku rezervu. Onda nađe neki mikroorganizam, patogenu bakteriju i razori je i reciklira, onda nađe neku mutiranu ćeliju, i od razgrađenih materijala napravi ekstra energiju, pa imamo dodatno gorivo, jer smo imali ćelije i strukture koje su nam bile nefunkcionalne i tu ćeliju uzme za stvaranje novih mladih, zdravih ćelija.

novaj i jelena djokovic
Instagram 

Ako mi ručamo u 2 ili 3 sata popodne, u 2 do 3 sata posle ponoći se aktivira autofagija i ona će očistiti naš organizam od mikroorganizama, arterosklerotskih naslaga na zidovima krvnih sudova, od malignih ćelija. Ona će nam očistiti organizam i pripremiti gorivo za sutradan, ali mora da prođe 12 do 16 sati. Ako nam je organizam istreniran treba manje vremena, trebaće nam u početku 16 sati, pa će se spustiti na 12. 

Detaljnije o autofagiji

Autofagija je prirodni proces koji je naučnicima poznat već dugo godina, a sada smo njegove benefite otkrile i mi. Sve je više stručnjaka koji savetuju da autofagiju iskoristimo u svoju korist, odnosno za podsticanje mršavljenja i pomlađivanja.

Autofagija je prirodni proces u kojm se naše telo rešava međućelijskog 'otpada' i ćelija koje više ne mogu da služe svojoj svrsi. Odgovor je u povećanu nivoa peptidnog hormona glukagona u telu koji se otpušta kada je količina insulina niska. Isto tako, kada količina insulina u našem telu raste, količina dostupnog glukagona naglo opada.

dijeta
Freepik/drobotdean 

Međućelijski 'otpad' uzrokuje oštećenja na ćelijama koja ubrzavaju njihovo starenje i odumiranje, a samim time i starenje naše kože i organizma. Cilj autofagije je uklanjanje takvih problematičnih ćelija i pomlađivanje organizma iz same srži. Autofagija takođe s godinama postaje sve manje efektna pa su zato naučnici pokazali kako bi bilo korisno barem jednom godišnje napraviti potpuno čišćenje organizma, ali i promeniti svoje prehrambene navike.

Kada jedemo ceo dan, ne dajemo telu dovoljno vremena da se obračuna s takvim 'otpadom' i ćelijama koje treba da razgradi, odnosno nema priliku da se odmori i regeneriše. U tom slučaju je organizam fokusiran na novounesenu energiju i nutrijente koje treba rasporediti na predviđeno mesto. Upravo je to naučna pozadina iza jednog od najpopularnijih načina ishrane - povremeni post.

Povremeni post obično se radi u intervalima od 16 sati posta i perioda od osam sati u kojem jedemo sve obroke tog dana. Takav raspored obroka povoljno deluje ne samo tako da daje priliku telu da se oporavi nego i autofagiji da nastupi. Autofagija će vam pomoći da se rešite nepotrebnih stvari koje oštećuju ćelije, što znači da će čuvati zdrave i snažne ćelije koje će moći neometano da rade. Ovaj proces duže nas održava mladima i može da se koristiti za aktivno pomlađivanje.

Pitate se kako da aktivirate autofagiju?

Ona je celo vreme aktivna u našem telu i bez nje ne bi mogli da preživimo, ali postoje trikovi kojima se može ubrzati i poboljšati, odnosno pomoći telu da odrađuje svoje prirodne procese efektivnije. Glavni aktivator autofagije je odricanje od hranjivih materija, odnosno uvođenje perioda posta. Postom se smanjuje količina dostupne glukoze u krvi što smanjuje količinu insulina i tako se aktivira proizvodnja glukagona koji potstiče autofagiju. Osim što se postom stimuliše autofagija, pojačava se i lučenje hormona rasta koji pomaže u obnovi oštećenih delova organizma.