Ponekad rešenje za pomlađivanje i mršavljenje nije u bočici kreme ili u najnovijoj dijeti, nego u našem sopstvenom organizmu. Autofagija je prirodni proces koji je naučnicima poznat već dugo godina, a sada smo njegove benefite otkrile i mi. Sve je više stručnjaka koji savetuju da autofagiju iskoristimo u svoju korist, odnosno za podsticanje mršavljenja i pomlađivanja.

Autofagija je prirodni proces u kojm se naše telo rešava međućelijskog 'otpada' i ćelija koje više ne mogu da služe svojoj svrsi. Odgovor je u povećanu nivoa peptidnog hormona glukagona u telu koji se otpušta kada je količina insulina niska. Isto tako, kada količina insulina u našem telu raste, količina dostupnog glukagona naglo opada.

Međućelijski 'otpad' uzrokuje oštećenja na ćelijama koja ubrzavaju njihovo starenje i odumiranje, a samim time i starenje naše kože i organizma. Cilj autofagije je uklanjanje takvih problematičnih ćelija i pomlađivanje organizma iz same srži. Autofagija takođe s godinama postaje sve manje efektna pa su zato naučnici pokazali kako bi bilo korisno barem jednom godišnje napraviti potpuno čišćenje organizma, ali i promeniti svoje prehrambene navike.

ovsena kaša
Unsplash 

Kada jedemo ceo dan, ne dajemo telu dovoljno vremena da se obračuna s takvim 'otpadom' i ćelijama koje treba da razgradi, odnosno nema priliku da se odmori i regeneriše. U tom slučaju je organizam fokusiran na novounesenu energiju i nutrijente koje treba rasporediti na predviđeno mesto. Upravo je to naučna pozadina iza jednog od najpopularnijih načina ishrane - povremeni post.

Povremeni post je dao najbolje rezultate
Shutterstock Povremeni post je dao najbolje rezultate

Povremeni post obično se radi u intervalima od 16 sati posta i perioda od osam sati u kojem jedemo sve obroke tog dana. Takav raspored obroka povoljno deluje ne samo tako da daje priliku telu da se oporavi nego i autofagiji da nastupi. Autofagija će vam pomoći da se rešite nepotrebnih stvari koje oštećuju ćelije, što znači da će čuvati zdrave i snažne ćelije koje će moći neometano da rade. Ovaj proces duže nas održava mladima i može da se koristiti za aktivno pomlađivanje.

Pitate se kako da aktivirate autofagiju?

Ona je celo vreme aktivna u našem telu i bez nje ne bi mogli da preživimo, ali postoje trikovi kojima se može ubrzati i poboljšati, odnosno pomoći telu da odrađuje svoje prirodne procese efektivnije. Glavni aktivator autofagije je odricanje od hranjivih materija, odnosno uvođenje perioda posta. Postom se smanjuje količina dostupne glukoze u krvi što smanjuje količinu insulina i tako se aktivira proizvodnja glukagona koji potstiče autofagiju. Osim što se postom stimuliše autofagija, pojačava se i lučenje hormona rasta koji pomaže u obnovi oštećenih delova organizma.

Autofagija se usporava unosom hrane, odnosno glukoze ili aminokiselina (proteina) u organizam. Naravno u ovom ne treba preterati. Kao i sa svim u životu, najbitniji je balans, odnosno da nemamo periode prejedanja i apsolutnog izgladnjivanja organizma. Povremeni post u formatu 16:8 optimalan je za većinu populacije, ali ako ne odgovara tvojim navikama i potrebama može se prilagoditi. Najlakše ćete otkriti šta vam odgovara kroz metodu pokušaja i promašaja. Kada naučite da osluškuejte svoje telo vide ćete kako svaki zalogaj koji unosite u telo ima utjicaj na celi organizam.

ovsena kaša
Unsplash 

Ako ste godinama bezuspešno isprobavali razne dijete i skupe preparate koji obećavaju mlađi izgled, ali i organizam, vreme je da rešene pronađete u sopstvenom telu. Autofagija je prirodan način mršavljenja i pomlađivanja i za njega ne trebaju posebne skupe namirnice ili previše odricanja u svakodnevnom životu.