Jelovnik kojem je cilj čišćenje organizma znači promenu načina ishrane i stila života (redovna lagana telesna aktivnost i dovoljno odmora), a ne izgladnjivanje. Pritom je važno i u koje vreme jedemo, kako bismo telu dali mogućnost da u svom prirodnom ritmu preradi hranu, uzme iz nje hranljive sastojke i izbaci neiskorišćene ostatke.

Pratite probavni ritam

Dnevni probavni ciklus može se podeliti u tri procesa:

uzimanje hrane,
iskorišćavanje (apsorpcija)
i uklanjanje štetnih stvari (eliminacija).

Svi se ti procesi odvijaju stalno, no najintenzivnije tokom osam sati u određeno doba dana.

- Uzimanje i probava najintenzivniji su od 12 do 20 sati.
- Apsorpcija je najintenzivnija od 20 do 4 sata.
- Eliminacija je najintenzivnija od 4 do 12 sati.
- Za pravilno funkcionisanje organizma trebalo bi pratiti ovaj ritam, jer ako, na primer, jedemo kasno uveče (kad bi se nutrijenti trebali apsorbovati), produžavamo vreme probavljanja, a apsorpciju pomeramo u sate u kojima bi trebala uslediti eliminacija otpadnih stvari.

Ako ovaj prirodni ciklus ne poštujemo duže vreme, otpadne stvari će se u telu brže skupljati nego izbacivati. Nagomilani toksini su kiseli i kad se nakupljaju u organizmu on se počinje štititi, pa zadržava vodu kako bi neutralizovao kiseline.

Većina današnjih dijeta bazirana je na smanjenom unosu ugljenih hidrata, ali dve najbolje nisu
Većina današnjih dijeta bazirana je na smanjenom unosu ugljenih hidrata, ali dve najbolje nisu Foto: Wanted/Shutterstock

Voćni pomagači

Jabuke su pune vlakana, vitamina A, C, E i B, kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa... Zbog obilja zdravih sastojaka ovo voće pozitivno deluje na imunitet, podstiče probavu, ali i rad jetre, bubrega i žuči. Osim toga, jabuke pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, snižavaju krvnog pritiska, a pektini koje sadrže utiču na sniženje koncentracije holesterola.

Plod avokada sadrži obilje esencijalnih masnih kiselina, no treba ga uzimati tek povremeno jer je prilično kaloričan. S druge strane, sadrži gotovo dvadeset vitamina i minerala, a posebno je bogat kalijumom.

Grejp je dobar "pročišćivač" kože, jetra, creva i bubrega. Posebno je crveni grejp dobar u snižavanju "lošeg" holesterola i triglicerida u krvi. Ipak, kod konzumacije grejpa potreban je oprez!

Kivi je izvanredno bogat vitaminom C, snažnim antioksidansom, ali i vlaknima. Zahvaljujući njima, pospešuje probavu i detoksikaciju te uravnotežuje nivo masnoća i šećera u krvi.

Banane su bogate kalijumom, koji je dobar za srce, i triptofanom koji pomaže spavanju. Osim toga, podstiču probavu. Ipak, sadrže dosta šećera, pa ih treba jesti samo povremeno.

Mango je dobar pročišćivač organizma. Smatra se i da popravlja raspoloženje i ublažava depresivna stanja.

hrana
Foto: Shutterstock

Breskva je bogata antioksidansima: beta karotenom, selenom i C vitaminom.

Kruška sadrži puno ugljenih hidrata, pa je dobar izvor energije; takođe je bogata C vitaminom i folnom kiselinom.

Jagode su izvanredan izvor C vitamina.

Smokve su bogate prirodnim šećerima, mineralima i vitaminima A, E i K. Budući da su odličan izvor energije, dobro ih je uzimati u jutarnjim satima, no morate znati da se nakon svežih smokvi ne sme piti voda. Dobar su izbor i za trudnice i žene u menopauzi.

Ništa bez povrća

Repa učinkovito čisti bubrege i jetru. No, budući da sok repe ima intenzivan miris i ukus, preporučuje se, da se radi ugodnijeg ukusa pomeša sa sokom od šargarepe.

Zeleno lisnato povrće prava je riznica minerala i vitamina, vlakana i hlorofila, i zato je neizbežno u čišćenju organizma. Trebalo bi ga jesti svaki dan.

Kupus, crveni i beli, pomaže stimulaciju obrambenog sastava organizma. Snažno deluje na jetru, podstičući njezinu detoksikacijsku funkciju.

Brokoli je bogata hlorofilom - prirodnom biljnom zelenom bojom - koji uz antikancerogeno delovanje ima i snažno alkalizirajuće delovanje. To znači da smanjuje kiselost tela, a ona je često visoka jer savremena ishrana sadrži puno šećera, mesa, konzervansa...

Šargarepa čisti kožu i oči, bogata je beta-karotenom, pomaže snižavanju holesterola u krvi i sprečava zatvor.

Celer ima diuretičko svojstvo, pa potiče izbacivanje viška tačnosti iz tela.

Luk pomaže regulaciji šećera u krvi, a od žitarica preporuča se konzumiranje smeđe riže. Snažno izbacuje toksine iz tela, a bogata je vitaminima B kompleksa.

PRSTOHVAT ZAČINA MOŽE ČINITI ČUDA

I neki su začini velika pomoć kod detoksikacije i zapravo bi ih trebalo redovno imati na jelovniku, zbog njihovog pozitivnog učinka na metabolizam. Cimet, na primer, snižava  šećer u krvi i podsiče brže probavljanje i prerađivanje ugljenih hidrata.

Đumbir ubrzava metabolizam i pospešuje izlučivanje toksina. Što češće ga treba dodavati jelima, a deluje i u čaju.