Jelovnik kojem je cilj čišćenje organizma znači promenu načina ishrane i stila života (redovna lagana telesna aktivnost i dovoljno odmora), a ne izgladnjivanje. Pritom je važno i u koje vreme jedemo, kako bismo telu dali mogućnost da u svom prirodnom ritmu preradi hranu, uzme iz nje hranljive sastojke i izbaci neiskorišćene ostatke.

Pratite probavni ritam

Dnevni probavni ciklus može se podeliti u tri procesa:

uzimanje hrane,
iskorišćavanje (apsorpcija)
i uklanjanje štetnih stvari (eliminacija).

Svi se ti procesi odvijaju stalno, no najintenzivnije tokom osam sati u određeno doba dana.

- Uzimanje i probava najintenzivniji su od 12 do 20 sati.
- Apsorpcija je najintenzivnija od 20 do 4 sata.
- Eliminacija je najintenzivnija od 4 do 12 sati.
- Za pravilno funkcionisanje organizma trebalo bi pratiti ovaj ritam, jer ako, na primer, jedemo kasno uveče (kad bi se nutrijenti trebali apsorbovati), produžavamo vreme probavljanja, a apsorpciju pomeramo u sate u kojima bi trebala uslediti eliminacija otpadnih stvari.

Ako ovaj prirodni ciklus ne poštujemo duže vreme, otpadne stvari će se u telu brže skupljati nego izbacivati. Nagomilani toksini su kiseli i kad se nakupljaju u organizmu on se počinje štititi, pa zadržava vodu kako bi neutralizovao kiseline.

Većina današnjih dijeta bazirana je na smanjenom unosu ugljenih hidrata, ali dve najbolje nisu
Wanted/Shutterstock Većina današnjih dijeta bazirana je na smanjenom unosu ugljenih hidrata, ali dve najbolje nisu

Voćni pomagači

Jabuke su pune vlakana, vitamina A, C, E i B, kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa... Zbog obilja zdravih sastojaka ovo voće pozitivno deluje na imunitet, podstiče probavu, ali i rad jetre, bubrega i žuči. Osim toga, jabuke pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, snižavaju krvnog pritiska, a pektini koje sadrže utiču na sniženje koncentracije holesterola.

Plod avokada sadrži obilje esencijalnih masnih kiselina, no treba ga uzimati tek povremeno jer je prilično kaloričan. S druge strane, sadrži gotovo dvadeset vitamina i minerala, a posebno je bogat kalijumom.

Grejp je dobar "pročišćivač" kože, jetra, creva i bubrega. Posebno je crveni grejp dobar u snižavanju "lošeg" holesterola i triglicerida u krvi. Ipak, kod konzumacije grejpa potreban je oprez!

Kivi je izvanredno bogat vitaminom C, snažnim antioksidansom, ali i vlaknima. Zahvaljujući njima, pospešuje probavu i detoksikaciju te uravnotežuje nivo masnoća i šećera u krvi.

Banane su bogate kalijumom, koji je dobar za srce, i triptofanom koji pomaže spavanju. Osim toga, podstiču probavu. Ipak, sadrže dosta šećera, pa ih treba jesti samo povremeno.

Mango je dobar pročišćivač organizma. Smatra se i da popravlja raspoloženje i ublažava depresivna stanja.

hrana
Shutterstock 

Breskva je bogata antioksidansima: beta karotenom, selenom i C vitaminom.

Kruška sadrži puno ugljenih hidrata, pa je dobar izvor energije; takođe je bogata C vitaminom i folnom kiselinom.

Jagode su izvanredan izvor C vitamina.

Smokve su bogate prirodnim šećerima, mineralima i vitaminima A, E i K. Budući da su odličan izvor energije, dobro ih je uzimati u jutarnjim satima, no morate znati da se nakon svežih smokvi ne sme piti voda. Dobar su izbor i za trudnice i žene u menopauzi.

Ništa bez povrća

Repa učinkovito čisti bubrege i jetru. No, budući da sok repe ima intenzivan miris i ukus, preporučuje se, da se radi ugodnijeg ukusa pomeša sa sokom od šargarepe.

Zeleno lisnato povrće prava je riznica minerala i vitamina, vlakana i hlorofila, i zato je neizbežno u čišćenju organizma. Trebalo bi ga jesti svaki dan.

Kupus, crveni i beli, pomaže stimulaciju obrambenog sastava organizma. Snažno deluje na jetru, podstičući njezinu detoksikacijsku funkciju.

Brokoli je bogata hlorofilom - prirodnom biljnom zelenom bojom - koji uz antikancerogeno delovanje ima i snažno alkalizirajuće delovanje. To znači da smanjuje kiselost tela, a ona je često visoka jer savremena ishrana sadrži puno šećera, mesa, konzervansa...

Šargarepa čisti kožu i oči, bogata je beta-karotenom, pomaže snižavanju holesterola u krvi i sprečava zatvor.

Celer ima diuretičko svojstvo, pa potiče izbacivanje viška tačnosti iz tela.

Luk pomaže regulaciji šećera u krvi, a od žitarica preporuča se konzumiranje smeđe riže. Snažno izbacuje toksine iz tela, a bogata je vitaminima B kompleksa.

PRSTOHVAT ZAČINA MOŽE ČINITI ČUDA

I neki su začini velika pomoć kod detoksikacije i zapravo bi ih trebalo redovno imati na jelovniku, zbog njihovog pozitivnog učinka na metabolizam. Cimet, na primer, snižava  šećer u krvi i podsiče brže probavljanje i prerađivanje ugljenih hidrata.

Đumbir ubrzava metabolizam i pospešuje izlučivanje toksina. Što češće ga treba dodavati jelima, a deluje i u čaju.