Temperature koje nas prave u prvim danima proleća su drastičan imunološki šok što dovodi do pada imuniteta, blagih prehlada i bolesti. Kvalitetna i raznovrsna ishrana, šetnja na otvorenom, povećana konzumacija voća i povrća samo su neki od saveta koje možemo da primenimo ukoliko želimo da smanjimo simptome alergije, ili uopšteno da ojačamo imunitet.

1. Zeleni čaj

Reč je o antioksidansu koji je ujedno i sjajan izvor L-teanina ili ti aminokiselina koje podstiču naš organizam na borbu sa virusima i bakterijama. Katehini su jaki antibakterijski i antivirusni agensi koji ih čine efikasnim u lečenju mnogih bolesti, od gripa do alergija. U nekim studijama je pokazano da zeleni čaj usporava ili sprečava širenje brojnih bolesti.

2. Kurkuma

Kurkuma je već vekovima poznata kao začin koji ima pozitivan učinak na jačanje imuniteta. Sadrži aktivni sastojak kurkumin koji deluje protivupalno i ima antioksidativna svojstva. Možete je konzumirati kao začin u omiljenim supama, rižotima ili testeninama, a ako niste jedan od onih koji će ju dodavati u svako jelo možete uzeti mnogobrojne dodatke u ishrani koji sadrže ovaj sastojak.

hrana
Wanted/Shutterstock 

3. Đumbir

Kao i kurkuma, ovaj moćni lekoviti koren na naš organizam deluje protivupalno i jača imunitet. Kao prirodni analgetik, đumbir smanjuje upalne procese i instant probudi telo i um. Možete ga jesti u smutijima ili ga samo izrendati u vrelu vodu i tako napraviti čaj.

4. Citrusi

Limun, narandža, limeta, grejpfruti, mandarina, samo su neki od citrusa bez kojih mnogi od nas ne mogu živeti, najviše u letnjim mesecima. Ovi sokom bogati pokretači snage organizma jedni su od najboljih izvora vitamina C. Zanimljiva činjenica jeste i da citrusi sadrže i vitamin B, magnezijum flavonoide koji su jednako važni za odbranu imuniteta od bakterija i virusa. 

5. Bademi

Šaka zdravlja svakog dana. Odličan izbor zdravih masnoća, vlakana, proteina i magnezijuma, a posebno su bogati vitaminom E. Super brza zdrava grickalica između obroka na kojoj će vam organizam, a i koža biti večno zahvalni. 

6. Suncokret

Isto kao i bademi, suncokret sadrži vitamine i minerale kao što su magneziju, vitamin B6 i vitamin E koji je osnažuje telo i organizam. Uz to, sadži i selen koji pomaže u jačanju imunološkog sastava organizma. Takođe, konzumirati svakodnevno jednu šaku dnevno. 

7. Domaća supa

Koliko ste puta u kući čuli rečenicu "Supa leči sve bolesti."? Ovu mudru rečenicu su nam često izgovarale naše majke i bake, a izgleda da su bile u pravu. Sve što vam treba da biste napravili, ukoliko pitate domaćice, jedan od najboljih lekova, jeste šerpa i puno povrća i nekoliko kokošijih ili goveđih koščica.

hrana
Unsplash 

8. Kelj

Lisnato zeleno povrće, uključujući i kelj, sadrži visok procenat vitamina C, beta karotena i selena. Bogata nutritivna svojstva ovog povrća grade stabilan imunološki sistem te pozitivno deluju na celokupno funkciju našeg organizma. Zdravo je piti ga kao sok, a potrebno ga je konzumirati 3 do 4 puta nedeljno, za ručak ili večeru. 

9. Pečurke 

Najzdravija šumska hrana, bogata esencijalnim nutrijentima kao što su selen, vitamin B i cink. Svi su oni neophodni za optimalan rad imunološkog sistema, a posebno je važan cink koji pomaže u borbi sa virusima. Preporučljivo ga je koristiti barem jednom nedeljno.

10. Med

Iako nema puno vitamina i minerala, med taj nedostatak nadoknađuje antioksidansima. Naše bake i majke su znale koliko je med lekovit, pa su ga neretko kroz mnoge slatkiše provlačile. Preporuka ga je svakodnevno konzumirati, a može i uz čaj.