Sve više žena širom sveta želi da podmladi svoje lice. Dok jedne žele da promene svoj izgled, druge pokušavaju da zadrže iste konture iz mladosti. Botoks i hijaluron spadaju u najpopularnije i najtraženije tretmane kada je lice u pitanju.

U nastavku saznajte koje su razlike, prednosti i mane hijalurona i botoxa.

Sigurno ste do sada čuli kako je botoks otrovan i kako je jedan gram dovoljan da ubije više od milion ljudi. Kada je reč o lepoti, na opasnosti ne reagujemo kao nekada. Znamo da je botoks koji se koristi za lice bezbedan i znamo bar nekoliko žena koje su bile prezadovoljne posle tretmana, što je sasvim dovoljno da se zapitamo da li smo spremne da upotrebimo njegovu moć. Ideja večne mladosti i mladolikog lica nas jednostavno tera da razmišljamo o svim popularnim tretmanima i ni ne razmišljamo kako će sve o izgledati za trideset godina.

Nuspojave retke

Ovi tretmani jesu skupi i zahtevaju da im se vraćamo, ali žene i dalje ne prestaju da traže savršenstvo. Botoks se koristi i u tretmani za podmlađivanje, a i u medicini. Ova otrovna supstanca je u malim dozama bezbedna, i služi da blokira mišića na neko vreme. To se ženama dopalo, jer im se na taj način brišu bore. Tretman botoksom je postao popularan još u prošlom veku, a u 21. veku je zableženo da muškarci sve češće pribegavaju ovom tretmanu, kako bi baš kao i žene, usporili znakove starenja na licu. Nuspojave su zaista retke kod botoksa, a ljudima se dopada to što on zaista briše bore sa čela, sa usana, oko očiju. Rezultati nisu trajni, pa je potrebno da se tretmani rade bar dva puta godišnje, što zavisi i od same kože lica, a i od godina.

Botoks je trenutno rešenje i to mu je najveća mana. Takođe, on može da uzazove migrene, kao i alergije. Dešava se i da se facijalni mišići zablokiraju na neko vreme, pa da lice bude paralisano.

botoks
Shutterstock 

Hijaluron je pretekao botoks i to u poslednjih desetak godina. Postao je dostupan, a hijaluronska kiselina se danas nalazi u mnogim kremama, serumima, gelovima za čišćenje lica... Hijaluronski fileri omogućavaju da vaše usne izgledaju punije, da vaše bore budu zaglađenije, da nesavršenosti na licu nestanu. I ovaj tretman nije dugotrajan, pa zahteva konstantno vraćanje.

Ova kiselina se već nalazi u našem telu i njena uloga jeste zadržavanje vode. Kako starimo, tako je i ove kiseline sve manje, pa njen nadostatak možemo da povratimo pomoću filera. Fileri se koriste i za korekciju nosu, za povećanje jagodica, a smatra se da će se u budućnosti koristiti i za povećanje grudi. Najveća mana filera je to što mogu da vremenom "odu" na neko drugo mesto na licu, pa da naprave izbočinu, što može da bude veliki problem. Moguće su i alergijske reakcije, a najviše komplikacija se javlja kada se greškom ubrizgaju u krvni sud. Cena tretmana botoksom je od 100 evra po regiji, pa naviše, dok se tretmani hijaluronskim filerima kreću od 120 evra (0,55ml) pa naviše... Treba imati u vidu da cene tretmana zavise od regije koje se tretira, specifičnosti slučaja i količine utrošenog materijala.

I za hijaluron i za botoks postoji zajednička stavka - treba da ih radi stručnjak.