Kako bi najzad razjasnili sve nedoumice u vezi botoksa i hijaluronskih filera, razgovarali smo sa mladom i vrlo perspektivnom doktorkom Ninom Mićić. Ona ponosno ističe da je odrasla u srcu Šumadije - Aranđelovcu, i završila Medicinski fakultet u Beogradu. Estetikom se bavila i za vreme studiranja, ali je to bilo uglavnom volontiranje i asistiranje starijim lekarima. Sada radi u privatnoj ordinaciji na Terazijama dr Sauvage i već godinu i po dana se bavi samostalno samo estetikom.


Trenutno najvise radi injektivne estetske procedure kao što su hijaluronski fileri, kolagen stimulatori, tenzioni liftinzi, podšivanje lica, terapija botoksom, mezoterapija itd, za šta se edukovala u Srbiji i inostranstvu.
Nina nam je na jednostavan način približila estetsku medicinu i pojasnila nam razliku između hijaluronskih filera i botoksa.

Šta je botoks?

Prvo da razbijemo sve predrasude o botoksu! On nije otrov i ne može biti štetan ukoliko se pravilno aplikuje i u količinama predviđenim u estetske svrhe. Aplikacija botoksa predstavlja nehiruršku metodu kojom dolazi do gubljenja mimike jer on upravo deluje na nivou neuromišićne spojnice i blokira kontrakciju mišića.

Kako botoks deluje?

Aplikacijom botoksa smanjuju se i uklanjaju bore na licu koje su nastale upravo mimikom odnosno mrštenjem ili podizanjem određenog mišića lica. Metoda se pokazala kao najefikasnija kod horizontalnih bora na čelu, između obrva i oko očiju.

Važno pravilo: Botoks možemo raditi neograničen broj puta ali ne u periodu manjem od 3 meseca.

Šta su hijaluronski fileri?

Hijaluronski fileri su po sastavu hijaluronska kiselina koju mi imamo u organizmu. Takođe imamo i enzim hijaluronidazu koji ga na prirodan način razlaže pa to govori da materijal koji se ubaci u određeni deo lica vremenom i nestaje. Sve nam to govori o prirodnosti ovog materijala, kao i o bezbednosti da će se razgraditi prirodnim putem tj. da se neće zadrđavati, praviti reakcije sa tkivom i time narušavati kako estetski izgled tako i zdravlje.


Kako hijaluron deluje?

To je molekul koji privlaci vodu i daje volumen. Lice ima svežiji i odmorniji izgled jer se pravilnom aplikacijom može postići odličan lifting.


Da li se botoks i hijaluronski fileri mogu koristiti zajedno?

Svakako! Oni i rade dve različite stvari. Botoks će smanjiti bore i ograničiti mimiku dok će hijaluronski filer dati lep volumen na mestima gde se izgubio ili gde pacijenti žele da imaju naglašeniju konturu.


Da li je njihovo korišćenje bezbedno?

Obe procedure su bezbedne ali je od izuzetne vaznosti da ih radi lekar koji ima licencu za rad sa ovim materijalima. Od vašeg lekara uvek ćete dobiti nalepnicu preparata koji je ubačen i bićete sigurni da je u vašem licu nešto što je registrovano i provereno na našem trzistu.

Šta prvo raditi?

Na konsultacijama sa pacijentom uvek dogovorimo koji deo lica želi da popravi i u zavisnosti od želje radimo tretman. Često je moj savet da prvo uradimo botoks jer ja to nazivam ,,armaturom“ na licu, zatim dodajemo filere gde su potrebni a ponekad baš i u te borice koje botoks nije uspeo do kraja da ,,ispegla“.