I vrapci na granama su za nju čuli. Možemo da je nađemo u svim oblicima kozmetičkih preparata poput seruma, tonika, krema, losiona, ali i u filer-injekcijama za popunjavanje bora. O kakvom se sastojku zapravo radi i kako ova kiselina deluje?

Hijaluronska kiselina je supstanca koja se prirodno nalazi u našem telu. Ona zadržava vodu i pomaže telu da bude hidrirano. Molekul hijaluronske kiseline može da zadrži hiljadu puta svoje težine u vodi. Na taj način održava nivo vlažnosti i sprečava da voda ispari iz tela.

Kao i kolagen i elastin, količina hijaluronske kiseline se postepeno smanjuje kako starimo. Srećom, postoje načini da stimulišete njenu proizvodnju u telu. Prvo, ishrana znatno utiče na izgled kože. Unosite dosta voća i povrća jer će antioksidanti u njima zaštititi kožu od procesa zapaljenja i pomoći u održavanju zdravog izgleda.

Drugo, sastav kozmetike koju koristite treba da bude stub vaše rutine. Proverite listu sastojaka jer je vrlo moguće da neki od proizvoda već sadrži hijaluronsku kiselinu. Kada se nalazi u kremama i serumima, ona hidrira i zaglađuje kožu. Zbog moći da zadržava vodu, ona će hidrirati kožu lica tokom celog dana. Takođe, hijaluronska kiselina se dobro kombinuje sa drugim aktivnim sastojcima poput retinola, vitamina i ostalih kiselina i lično najviše volim tako da je koristim. Jedini izuzetak je verovatno glikolna kiselina koja ima nizak pH, pa može da razgradi hijaluronsku kiselinu i umanji njen efekat.

Vrste hijaluronske kiseline  

Postoji više oblika hijaluronske kiseline, ali ono što treba da znate je da se dele na hijaluronsku kiselinu velike i male molekularne mase. To suštinski znači da dolazi u obliku krupnih i sitnih molekula. Krupni ostaju na površini kože, dok sitni prodiru duboko. Iako će sitniji molekuli biti efikasniji jer prodiru duboko i hidriraju kožu iznutra, istraživanja su pokazala da oni mogu imati nuspojave. Duže korišćenje hijaluronske kiseline u formi sitnijih molekula može izazvati iritaciju kože. Zato bi bilo poželjno da znate koja se vrsta ove kiseline se nalazi u vašem serumu, a moguće da je proizvođač to već naznačio na pakovanju. Dakle, hijaluronska kiselina krupnih molekula ostaće na površini lica, stvoriti zaštitnu barijeru i definitivno biti bezbednija na duže staze.

Kako je koristiti?

Pošto je hijaluronska kiselina magnet za vodu, savetujem da je uvek nanosite na vlažnu kožu. To je inače dobra praksa za bilo koji proizvod za negu. Ako na isušenu kožu nanesete serum sa hijaluronskom kiselinom, on će izvući vlagu iz dubljih slojeva kože kako bi ovlažio površinu, a to ne želite. Zato naprskajte termalnu vodu tik pre nanošenja seruma i videćete razliku u hidrataciji. Molekuli hijaluronske kiseline će bukvalno usisati tu vodu i zadržati je u koži. Takođe, kada je suvo vreme ili ste u prostoriji sa veoma suvim vazduhom, hijaluronska kiselina možda nije dobar izbor. Umesto da izvlači vlagu iz vazduha i uvlači je u kožu, ona će je izvlačiti iz tela pa koža će postati isušena iznutra. Imate na umu ove stvari kada sledeći put namažete svoj omiljen serum ili kremu sa hijaluronskom kiselinom.