Kako radi, kad je vreme za njega, da li ima nus pojava, je li štetan... ovo su samo neka od pitanja koja se često postavljaju kada je reč o botoksu. Čak i ako ste ga probali, moguće da su vam neke stvari u vezi njega i dalje nepoznanica.

Pre nego što počnemo sa odgovorima, znajte da je bilo kakav tretman iglama vaš lični izbor. I mnogo je važno da se pre odluke savetujete sa dobrim stručnjakom.

Šta je zapravo botoks?

To je botulinski toksin. On je protein koji ima moć da blokira nerve u mišiću i tako spreči njegove kontrakcije, tj. pomeranje. Botoks se koristi u razne svrhe, medicinske, da zagladi linije i bore na licu, da umanji hronične migrene, čak i da tretira spazam mišića kod dece (koja su imala povredu mozga). Botoks se bezbedno koristi već 50 godina.

Jel postoje različiti tipovi botoksa?

Postoji 150 različitih tipova botulinskog toksina. Neki su čak registrovani i kao bio hemijsko oružije. Manje od 10 vrsta se trenutno koristi u komercijalne svrhe kao kozmetički tretman. Najpoznatiji je botulinum toksin A ili botoks.

otkrijte kada je vreme za botoks
Wanted, Freepik/drobotdean 

Ko može ubrizgavati botoks?

Neko ko je obučen doktor ili medicinska sestra.

Da li svako može da proba botoks?

Ne postoje ograničenja po pitanju doba, čak ga i deca mogu koristiti u slučaju lečenja bolesti. Ali neki prosek za prvi botoks u svrhu prevencije bora su devojke/žene starosti 27 godina.

Kako izgleda proces ubrizgavanja botoksa?

Prvo bi trebalo da usledi konsultacija da lekarem kako bi se pacijent i lekar potpuno razumeli po pitanju želja i realnih očekivanja. A sam tretman je vrlo jednostavan i završava se za 10ak minuta. Lice se očisti alkoholom, mišići se lociraju tako što pacijent pravi pokrete na licu i botoks se ubrizgava uz pomoć ultra tanke igle koja je bukvalno neosetna.

Da li ubruzgavanje botoksa boli?

To je individualno, ali većinu pacijenata ne boli uopšte upravo zbog te ultra tanke igle kojom se ubada u mišiće.

Koliko dugo traje efekat botoksa?

Botoks se zadržava između 10 i 16 nedelja u telu. To najviše zavisi od toga koliko ste fizički aktivni i koliko vam je brz metabolizam. Imajući to u vidu tretmani se ponavljaju na 3 do 6 meseci ali to je vrlo individualno.

Da li postoje neke nus pojave?

Kada ste tek ubrizgali botoks, moguće da ćete imati neki podliv ili modricu, kao i sa svim tretmanima koji uključuju igle. Ukoliko je ubrizgano više botoksa nego što je potrebno, može se desiti da se mišić opusti previše i da "padne". Tada dolazi do asimetrije lica. Ali većina nus pojava se može izbeći ako je lekar iskusan. Plus, ako ste nezadovoljni, botoks se može ukloniti iz lica, i ne morate čekati da se sam razgradi.

Kako se radi botoks  tiktok/feathersoundsmiles

Mogu li se javiti modrice ili otoci posle tretiranja botoksom?

Otoci ne, ali modrice mogu da se pojave. One su minimalne i generalno nestanu posle 3 do 5 dana. U nekim slučajevima se mogu javiti mala ispupčenja na mestu uboda ali nestaju posle nekoliko sati.

U kojim godinama bi trebalo da razmišljamo o prvom preventivnom botoks tretmanu?

Ovo je vrlo individualno i sve zavisi od osobe do osobe. Drugo, nema svaka osoba istu sklonost ka borama. Genetika i izloženost suncu su tu presudni.

A šta je takozvani Baby Botox?

To je kada vam doktor ubrizga najmanju moguću količinu botoksa. Dakle, i ovo je tretman botoksom samo je u pitanju vrlo mala doza. Takođe, ovaj tretman košta manje pa je samim tim i mnogo pristupačniji.