Ukoliko želite jedru i zategnutu kožu sa manje bora, a mislite da je ovako nešto moguće samo uz pomoć botoksa, varate se. Reč je o face yogi, odnosno masaži za lice, koja je sve popularnija poslednjih godina. O tome je nedavno i pričala Jelena Đoković, koja preporučuje ovaj vid vežbi za lice.

Kreatorka Face Yoga metode, Fumiko Takatsu, tvrdi da par minuta dnevno podiže i tonira kožu lica. Ipak, osim fizičkih benefita, ne smeju se zanemariti oni psihološki.

Melissa Murphy, instruktorka joge i Face Yoge za Byrdie je rekla da vežbe lica mogu pozitivno da utiču na naše zdravlje.

''Na licu se nalaze naša najvažnija čula: oči, nos, usta koža, koji su povezani s ostatkom tela. Tenzija u licu prenosi se na celo telo, a većinu vremena ne preduzimamo ništa u vezi toga. Vežbamo torzo i udove, ali lice i glava su zanemareni, premda pružaju različite mogućnosti za kretanje i opuštanje''.

ŠTA JE JOGA LICA?

Joga lica sastoji se od serije vežbi za toniranje i jačanje mišića lica. Vežbe uključuju uvijanje jezika kako bi vibrirajući zvuci i pojačano zevanje uposlili mišiće vilice. Ove vežbe uključuju i mnogo glasnog smejanja i slanje poljubaca. Opuštanje lica je važan deo joge, jer je ono indikator napetosti u ostatku tela.

Joga za lice koja menja botoks.
Shutterstock 

Kako vam može pomoći joga za lice, otkrivamo u nastavku...

Bore na čelu

U ovoj vežbi potrebno je podignuti obrve u položaj kao da se čudite, ali pritom nemojte previše naborati čelo. Zatim, iznad svake obrve stavite kažiprst i nastojte sprečiti dalje podizanje vašeg čela. Ovu vežbu ponovite četiri puta.

Bore ispod očiju

Otvorite oči, a kažiprstom i srednjim prstom pritisnite kapak i pritom pokušajte zatvoriti oči, a u isto vreme nežno rastežite kožu podočnjaka. U tom položaju ostanite pet sekundi, a sve morate ponoviti barem četiri puta.

Masaža koja ublažava bore.
Freepik 

Bore oko usana

Za početak, maksimalno opustite sve mišiće na licu. Zatim duboko udahnite i naduvajte svoje obraze, koliko god možete. Vazduh zadržite oko pet sekundi, a zatim ga lagano ispustite. I ovde su vam takođe potrebna četiri ponavljanja.

Slab tonus mišića lica i vrata

U ovoj zadnjoj vežbi istegnite vrat i otvorite usta, kao da ćete zagristi neko voće. Pritom, lagano skupite vratne mišiće i brojite do petnaest, a zatim ih opustite, a nakon toga napraviti još barem tri ponavljanja.