Ako ste u poslednje vreme posetili stranicu bilo kojeg beauty brenda, sigurno ste primetili glatku pločicu naziva Gua sha. Reč je o vodećem trendu u svetu lepote koji na kineskom označava nešto poput strugalice mrlja.

Iako se najčešće koristi za lice, Gua sha prvenstveno je bio namenjen za tretiranje leđa kako bi se podstakao protok krvi, oslobađanje toksina i aktivirale različite tačke tela.

Brendovi za lepotu i wellness pridaju posebnu važnost dragom kamenju, najčešće žadu ili ružičastom kvarcu – od kojeg se izrađuju Gua sha alati.

Iako se u prošlosti izrađivala od kamena, ova je čudotvorna stvarčica popularna oduvek, a već je vekovima svakodnevno koriste ljudi širom Azije, pa čak i u medicinske svrhe.

Iako je korišćenje Gua sha u počecima pomalo bolno, što ga više praktikujete, dolazi do smanjenja mišićne napetosti i podsticanja protivupalnih procesa.

No, njegova je delotvornost posebno važna za limfnu drenažu lica jer je lice deo tela na kojem najmanje pomeramo mišiće, a upravo je naprezanje mišića ključno za cirkulaciju limfne tečnosti. Stoga, masažni pokreti pomažu kretanju limfe kroz sastav i rezultiraju zategnutijim i svežijim izgledom.

Iako je korišćenje Gua sha u počecima pomalo bolno, što ga više praktikujete, dolazi do smanjenja mišićne napetosti i podsticanja protivupalnih procesa.
Freepik/ senivpetro 

Ipak, prilikom korišćenja veoma je važno pažljivo slediti uputstva proizvođača. Pokreti se otprilike svode na povlačenju prema gore, prema van klizeći preko ulja za lice, a ključni su za željene rezultate. U nastavku pogledajte kako se pravilno izvodi masaža gua sha kamenom: