Od svog nastanka 2008. godine, Noom dijeta je brzo prerasla u jednu od najpopularnijih, posebno na zapadu.

Dolazeći sa svojom posebnom aplikacijom, ova dijeta od vas zahteva da pratite svoju ishranu i sledite plan treninga koji vam aplikacija predlaže. Tvorci ove dijete obećavaju da ako sledite sve savete možete izgubiti 0,5-1 kg nedeljno. U nastavku pogledajte šta je to, kako funkcioniše, kao i o prednostima i nedostacima takve dijete.

Šta je Noom?

Noom je mobilna zdravstvena aplikacija koja nudi obrazovne članke, alate za praćenje napretka u mršavljenju i podršku virtuelnih zdravstvenih trenera. Možete preuzeti aplikaciju koja uključuje:

- Nedeljne zadatke i obrazovne informacije
- Kontrolu ishrane, upravljanje stresom, postavljanje ciljeva i stvaranje zdravih navika
- Alate za praćenje vašeg napretka
- Virtuelni trenerski tim
- Stručnjaka za ciljeve, grupnog trenera i grupu za podršku koji će vam pomoći da ostanete na dobrom putu
- Biometrijsko praćenje
- Kontrolu šećera u krvi i krvnog pritiska

dijeta
Shutterstock 

Noom je posvećen tome da vam pomogne da smršate stvaranjem kalorijskog deficita. Deficit kalorija se postiže kada sagorite više kalorija nego što ste uneli u organizam tokom dana. Noom procenjuje vaše dnevne potrebe za kalorijama na osnovu pola, starosti, visine, težine i vaših odgovora na niz pitanja.

Na osnovu vaše ciljne težine i vremena, Noom koristi algoritam za procenu koliko kalorija treba da unosite svakog dana. Ovo se naziva kalorijskim budžetom. Iz sigurnosnih razloga i da bi se osigurala adekvatna ishrana, aplikacija ne dozvoljava odabir manje 1.200 kalorija za žene i 1.400 kalorija za muškarce.

Da li je moguće tako smršati

Bilo koji plan ili program niskokalorične dijete može vam pomoći da smršate ako sledite sve savete. Međutim, mnogim ljudima je teško da se pridržavaju takvog režima ishrane. Do danas ne postoje studije koje bi upoređivale efikasnost Noom-a sa drugim dijetama, ali prema studiji od skoro 36.000 korisnika Noom-a, 78% njih je izgubilo kilograme koristeći aplikaciju u proseku za 9 meseci, dok je 23% njih izgubilo 1/10 telesne težine. Studija je takođe otkrila da su oni koji su iskrenije pratili svoju ishranu i težinu bili uspešniji.

dijeta
Shutterstock 

Za i protiv dijete

Prednosti Noom dijete uključuju sledeće: usmerena je na sadržaj kalorija i hranljive sastojke što pomaže u gubitku kilograma, ne zabranjuje konzumiranje raznovrsne hrane, a takođe promoviše promene načina života u korist zdravlja.

Od minusa - aplikacija košta 50 dolara mesečno, ali pruža mnoge usluge, sve do komunikacije sa trenerom.