Novak Đoković je nedavno igrao na US Openu, a supruga Jelena ga je bodrila sa tribina sa obaveznim amajlijama za sreću.

S obzirom na to da je tenis sport koji zahteva veliku što psihičku, što fizičku snagu, pravilna ishrana za Novaka Đokovića igra glavnu ulogu.

Njegovi fantastični dometi u tenisu se često objašnjavaju ne samo upornim treningom i talentom već i pažnjom prema zdravlju koja se bazira na specifičnoj ishrani.

Sam Novak je više puta odbio da se izjasni kao vegan ili vegetarijanac.

"Sve su to etikete koje se posle pogrešno interpretiraju",navodi kao razlog, prenosi "Lepa i srećna".

On kaže da je njegova ishrana "bazirana na biljkama" već duže od četiri godine i da sve vreme igra na istom, vrlo visokom nivou.

novak djokovic
MPNC / Backgrid USA / Profimedia 

Novak ne koristi šećer u ishrani, ali naš teniser ne beži od ugljenih hidrata. Dok za doručak obično voli laganije namirnice, uglavnom se njegov ručak bazira na pastama i nudlama, pa se tako obezbedi hidratima, ali je uvek reč o bezglutenskim testeninama.

Kad su u pitanju slatkiši, čuvena je anegodota kad mu se, posle osvajanja turnira u Australiji 2012. godine, prijela čokolada, pa je pojeo samo jednu kockicu, a ostatak table ostao netaknut. Zato uvek na terenu ima pri ruci urme, odlične zbog vrlo niskog glikemijskog indeksa. Od voća bogatog šećerom jede još i banane, a svakoga dana uzme i dve kašičice manuka meda. Na kraju, u njegovoj ishrani ima i dosta orašastih plodova i semenki.

novak i jelena djokovic
BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

Upravo ovo su i sastojci Jeleninih kolača, namirnice koje uvek ima u frižideru. Dakle, eksperimentišite i sami, savetuje ona - pomešajte mlevene orašaste plodove po ukusu, dodajte urme, ali i kokosovo ulje, možda nešto od bobičastog voća - jagode, maline. Kakao i indijski orah mogu biti odlični dodaci. Umesite i od smese formirajte bombice i ostavite da se rashlade.