Svi znamo koliko mučni mogu da budu dani ciklusa, što zbog bolova, nadutosti i umora, tako i zbog veoma lošeg raspoloženja, koje neretko pokušavamo da popravimo time što ćemo posegnuti za određenom hranom u većini slučajeva onom nezdravom.

Pored svih tih muka sigurno još ne želite da se suzdržavate od određene hrane, ali činjenica je da određene namirnice i kombinacija istih, mogu učiniti da se osećamo puno, puno gore.

Zapravo, ukoliko se klonimo određene hrane, možemo ublažiti, čak i sprečiti neke od simptoma. Otkrivamo nekoliko stvari koje bi trebalo smanjiti tokom ciklusa kako biste se osećali bolje i imali manje grčeva, piše Ljepota&Zdravlje.

ishrana tokom menstuacije
Shutterstock 

Prerađena hrana

Da, nažalost, one grickalice koje ste pripremili u ormariću baš za ove dane ostavite tamo gde ste ih stavili. Jela bogata konzervansima, hemikalijama, nezdravim mastima i dodatnim šećerima, povezani su s upalnim procesima u crevima.

I te grickalice će vam doneti nadutost, umor, bolove u stomaku, ali i uopšteno lošije raspoloženje. Radije uzmite lešnike ili slične orašaste plodove koji deluju protivupalno i pomažu u suzbijanju simptoma menstruacije.

Hrana bogata šećerom

Peciva, slatkiši, gazirana i sportska pića prepuna su dodanih i rafiniranih šećera, što ih čini bogatim jednostavnim ugljienim hidratima, kojima nedostaje vlakana. Konzumiranje jednostavnih ugljenih hidrata dovodi do ekstremnih fluktuacija nivoa glukoze u krvi, što onda dovodi do upale i može dodatno uticati na promene raspoloženja.

Ovu hranu treba izbegavati i inače, ipak znamo da su često na samom vrhu spiska kada dođe PMS. Nezavisno od toga, najbolje je držati se hrane niskog glikemijskog indeksa, kao što su bobičasto voće i povrće bez skroba, u kombinaciji sa zdravim mastima i proteinima poput avokada, običnog jogurta ili lososa.

ishrana tokom mentsruacije
Shutterstock 

Slana hrana

“Pa mislim, šta da onda jedem?!” Tako smo ukratko mi reagovali kada smo slagali ovaj spisak, ipak pokušajte zameniti pomfrit ili slani čips s domaćom verzijom.

Kafa

Ovo nam je teško palo, ali kad nas umor koji mnoge od nas doživljavaju tokom menstruacije navodi da tražimo energetski podsticaj od kafe, to zapravo može doprineti većoj nelagodnosti: kofein je snažan vazokonstriktor, što znači da steže krvne sudove koje obezbeđuju zalihe materici. Zajedno s pojačanim kontrakcijama materice, to može doprineti bolnijim grčevima. Tih dana potražite alternativu u vidu čajeva ili kafe bez kofeina.