Žene provode mnogo vremena brinući o svojoj koži, ali ponekad im ni sav taj trud ni proizvodi ne učine lice onako čistim i zaglađenim kako bi želele. Nega je zaista važna, ali važne su i namirnice koje svakodnevno unosimo koje se smatraju za glavnog neprijatelja lepe kože.

Ne morate nužno jesti isključivo zdravo, ali postoji hrana koja može dodatno ubrzati prirodni proces starenja.

Namirnice utiču na zdravlje naše kože, i treba da ih iskoristimo na pravi način. Ovo su namirnice koje utiču na starenje vaše kože, pa bi trebalo da ih izbegavate:

Pomfrit

Pomfrit je pržen i posoljen. Volimo da ga jedemo, ali svi znamo da nije baš najzdravije rešenje. Hrana koja je pržena u ulju na visokim temperaturama osobađa slobodne radikale koji vremenom izazivaju ćelijsko oštećenje kože. Izloženost slobodnim radikalima ubrzava proces starenja na sledeći način: može da oslabi elastičnost kože i može da utiče na molekule DNK.

pomfrit
Freepik 

Kada jedemo hranu koja u sebi sadrži mnogo soli, to dovodi do dehidratacije, pa koža može da bude podložnija borama. Umesto pomfrita, možete da pravite pekarski krompir ili pire.

Beli hleb

Beli hleb u sebi sadrži šećere, ali i aditive, pa se preporučuje da ga zamenite integralnim ili crnim hlebom. Glikemijski indeks u belom hlebu je izrazito visok, i utiče na starenje kože. Najzdravija verzija hleba je onaj hleb koji sami pravite!

beli hleb
Freepik 

Šećer

Šećer je odavno na lošem glasu, a znamo da dovodi do problema sa kožom. On utiče na pogoršanje akni, ali i na oštećenje kolagena u koži. Srećom, danas imamo mnogo zamena za šećer, pa ako volite slatkiše, ne morate u potpunosti da ih se odreknete. Umesto šećera, možete da birate med ili voće, ako hoćete da se zasladite.

beli secer
Shutterstock 

Margarin

Studije su pokazale da osobe koje ne konzumiraju puter ili margarin, imaju manje oštećenja na koži i bora nego oni koji konzumiraju. Ako birate između putera i margarina, margarin je gora varijanta. Transmasne kiseline čine da koža bude osetljivija na UV zrake, a kolagen i elastin se smanjuju.

margarin
Freepik 

Dobra zamena je maslinovo ulje.

Prerađevine od mesa

Kobasice, viršle, salame mogu zaista da budu štetne za našu kožu. Ovakva vrsta preprađenog mesa u sebi ima mnogo zasićenih masti i natrijuma, pa koža postaje oslabljena i dehidrirana. Uvek je bolji izbor sveže meso, poput piletine ili ćuretine. Sveže meso ima puno proteina i aminokiselina, a ovi sastojci su neophodni u prirodnom stvaranju kolagena.

kobasice
Timolina/Timolina 

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi nekome zaista mogu da zadaju probleme. Naučnici su potvrdili da mleko može da dovede do pojave akni, ali i do nastanka bora na licu. Nekome mlečni proizvodi utiču na upale u telu, dok drugima baš prijaju. Sve zavisi od osobe, do osobe.

sirevi
Profimedia 

Kofein

Kafa utiče na naš san, posebno ako je pijemo u kasnim časovima, a loš san je direktno povezan sa znacima starenja i sa pojavom tamnih podočnjaka. Treba da obratite pažnju na to koliko dnevno kafi unosite.

kafa
Shutterstock 

Alkohol

Previše alkohola dovodi do gubitka kolagena, natečenosti lica, crvenila i sitnih bora. Takođe, događa se gubitak vitamina A koji je odgovoran za obnavljanje ćelija i proizvodnju kolagena. ”Samo jedno veče ispijanja alkohola može da dehidrira kožu do te mere da bore i fine linije postanu privremeno vidljivije. A to je još izraženije kod ljudi koji već imaju suvu kožu.” rekla je jedna stručnjakinja za ishranu.

alkoholni kokteli
Unsplash