Kolagen se nalazi u mišićima, kostima, koži, tetivama, ali i u krvnim sudovima i najbrojniji je protein u našem telu, a koristi nam i kao lepak za zglobove. Da li ste ovo znali?

Važna je i činjenica da kolagen podstiče i održava mladalački izgled, dajući koži elastičnost, hidriranost i sjaj koji je naročito bitan ženama.

Kolagen je protein koji je glavni strukturni sastojak donjeg sloja kože i zaslužan je za njenu elastičnost i čvrstoću. Uz to, on je zaslužan i za snagu i sjaj naše kose i noktiju. On se nalazi svuda: u kostima, crevima, zubima i mišićima. Svugde. Telo ga proizvodi svaki dan.

devojka se glda u ogledalo
Freepik 

Iako naš organizam prirodno proizvodi kolagen, kako starimo ta proizvodnja se usporava, što se direktno negativno odražava na našu kožu. Zato, sada više nego ikada, postoji velika potražnja za kolagenom u obliku dodataka ishrani. Stručnjaci ga više smatraju svestranim pomagačem, za razliku od dodatka koji specifično cilja na kožu ili kosu.

DA LI SVI KOLAGENI DELUJU ISTO?

Da bi se apsorbovali pre nego što je probavni proces započeo, kolagenski peptidi moraju da budu u tečnom obliku. Istraživanja su pokazala da uzimanje kolagena oralno (na primer kao kolagenski napitak) povećava njegovu dostupnost u poređenju sa primenom u kremi. Pozitivni efekti oralnog kolagena su takođe trajniji od efekata kreme za lice. To je zato što kolagen uzet oralno utiče na dublje slojeve kože, ciljajući dermalni sloj, gde se događaju gubici kolagena.

postoji velika potražnja za kolagenom u obliku dodataka ishrani.
Freepik 

Iako magični štapić za vraćanje mladosti još nije pronađen, niti svoju mladost možete da vratite uz pomoć pilule, suplementi kolagena mogu poboljšati vaš izgled i usporiti starenje ako ih svakodnevno koristite.

Pozitivni efekti oralnog kolagena su takođe trajniji od efekata kreme za lice.
Instagram