Osim povremenih rođendanskih torti ili slatkiša, možda većinu vremena misliš da se poprilično zdravo hraniš. Međutim, šećer vreba na puno više od samo onih očitih mesta, poput bombona i kolača.

U stvari, neke takozvane "hranjive" namirnice zapravo su toliko pune šećera da su jednake poštenoj dozi slatkiša.

Sugar Science, inicijativa Univerziteta Kalifornija u San Francisku, zajedno s dugim popisom partnerskih zdravstvenih ordinacija širom SAD-a, već nekoliko godina radi na edukaciji potrošača o šećeru.

Informacije na njihovoj stranici dolaze iz 8000 istraživačkih radova i sve upozoravaju na isto: rizike od konzumiranja previše šećera, uključujući bolesti jetre, bolesti srca i dijabetes tipa 2.

secer
Shutterstock 

Kad je u pitanju šećer, manje je obično više. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje odraslima da konzumiraju najviše 25 grama (ili šest kašika) dnevno. Budući da prosečni čovek dnevno unese više od 15 kašičica, sigurno je da bismo mogli smanjiti unos šećera.

"Preporučena granica nije previše i težak je cilj za postizanje, s obzirom na to da većina nas konzumira tri puta više dodanog šećera nego što je preporučeno", rekla je nutricionistica Džilo Apton za Real Simple.

Ali nisu uvek očite šećerne bombe ono što se ubraja - izdvojile smo nekoliko neočekivanih namirnica koje se reklamiraju pod 'zdravom hranom', a zapravo ih treba izvegavati u širokom luku.

Granola

Ako si kupovne pahuljice zamenila kupovnom granolom i misliš da si odabrala zdraviju opciju za doručak - varaš se. Naime, sa samo pola šoljice kupljene granole u sebe ćeš uneti više od 12 grama šećera. Čak i obična kupljena granola bez dodatka komadića čokolade ili suvog voća i dalje ima 6 grama u pola šoljice.

Ako zaista želiš jesti zdravu, ukusnu i hranjivu granolu, napravi je kod kuće sa zobenim pahuljicama i za dodatke biraj orašaste plodove bogate proteinima, poput šake badema.

granola
Shutterstock 

Ovsena kaša

Ovsena kaša u svom najčišćem obliku - celo zrno zoba - bogata je vlaknima, vitaminima B, magnezijumom, selenom, cinkom i drugim mineralima. Ipak, kad se preradi i podeli u prikladna pakovanja za jednokratnu upotrebu, često je vrlo nezdrava opcija najbogatija šećerom.

Jedan paketić instant ovsene kaše sadrži oko 12 grama šećera, otprilike polovinu preporučene dnevne granice od 25 grama. Ako joj tome dodaš malo suvog voća ili meda, verovatno ćeš nadmašiti tu dnevnu preporuku pre nego što uopše završiš s doručkom.

ovsena kaša
Shutterstock 

Kao i kod kupovne granole, najzdravija i daleko hranjivija opcija je domaća ovsena kaša koju ćeš sama napraviti kod kuće. Možda će ti oduzeti nekoliko minuta više, ali tvoje zdravlje biće ti daleko više zahvalnije.

Jogurt sa manjim procentom masti

Iako hrana s niskim procentom masti može biti primamljiva za one koji pokušavaju da žive zdravijim životnim stilom, nisu sve takve namirnice zapravo bolje - pogotovo kada je reč o jogurtu. Porcija punomasnog običnog jogurta ima 4.7 grama šećera, dok porcija low-fat jogurta može imati do 6 do čak 12 grama šećera.

Dodatak šećera u opcijama s niskim udelom masti koristi se kako bi se nadoknadio gubitak ukusa i konzistencije koji proizlaze iz masti. Mnogi jogurti s niskim udelom masti i s ukusom sadrže i nezdrave oblike zaslađivača, poput saharoze ili kukuruznog sirupa s visokom fruktozom.

Puter od kikirijija

Puter od kikirikija popularan je izvor proteina i svestrana namirnica koju često jedemo u sklopu zdravog doručka, međuobroka ili deserta. Iako prirodne vrste putera od kikirikija sadrže malo ili nimalo šećera, mnoge komercijalne varijante napunjene su nezdravim uljima i dodanim šećerima, koji čine naizgled zdravu namirnicu, a potencijalno opasnu.

kikiriki puter
Shutterstock 

Neki popularni brendovi mogu imati do 8 grama šećera u samo 2 kašike putera od kikirikija. Kad je u pitanju ova popularna namirnica, veoma je važno čitanje oznaka sastojaka jer jedino što treba pisati pod tim popisom ukoliko biraš zdravi puter od kikirikija je: 100 % kikiriki.

Sušeno voće

Dehidrirani, slatki komadići voća savršeni za grickanje daleko su od skupine hrane bogate vlaknima koju poznajemo i volimo. Zapravo, većina kupljenog sušenog voća puno je bliža slatkišima od njihovog izvornog oblika. To je zato što bez vode šećeri postaju koncentrisaniji u sušenoj sorti.

Još je gore što mnogi proizvođači osušene slatkiše često premažu s više šećera. Brusnice su izvorno jedno od voća s najmanje šećera u poređenju s većinom, ali mnogi proizvođači odlučuje ubrizgati ove bobice s šećernom trskom.

susseno voce
Shutterstock 

Energetske pločice

Ako si ujutro u nedostatku vremena kupila energetsku pločicu kako bi ikad u sebe unela hranjivi doručak s nogu, samo si žrtva dobrog marketinga. Osim što te kupovna energetska pločica neće zasititi, mnoge pločice na bazi zobi imaju šećer kao prvi ili drugi najvažniji sastojak.

Ne samo da ovim pločicama obično nedostaju zasićene hranjive stvari poput vlakana i proteina, već će te određene marke prevariti da misliš da imaju puno manje šećera nego drugi. Na primer, neki proizvođači navode prehrambene podatke za jednu pločicu, ali u svakom pakovanju dolaze dve pločice - a ambalaža se ne može ponovno zatvoriti, pa ćeš verovatno pojesti obe.