Rutina u nege kože danas obavezno pretpostavljaja i kremu sa zaštitnim faktorom! I mnogi poznati odajući tajne svojih bjuti rutina ističu kako bez takvih krema ne napuštaju kuću čak ni zimi kada je oblačno.

Sunce je izvor života, ali i jedan od najgorih neprijatelja naše kože – i nije reč samo o preranom starenju kože, nepoželjnim borama, pegicama već i opasnom raku kože.

Ali, pored krema za sunčanje koje su danas imperativ, stručnjaci sada donose dobre vesti – optimalnu zaštitu svojoj koži možemo pružiti i mediteranskim načinom ishrane!

''Jedna od najzdravijih na svetu, ova ishrana zapravo će ti osigurati mladenački sjaj kože, dovoljnu vlažnost bez potrebe za uzimanjem dodatnih suplemenata'', ističe doktorka Doris Dej s njujorškog Univerziteta Langone Medical Center.

Evo i zašto je to tako...

''Hrana zastupljena u mediteranskoj ishrani sadrži antioksidanse, sadrži vitamine, minerale i fitonutrijente, i može nadoknaditi štetne učinke UV zračenja time što povećava prirodnu obranu vaše kože’’, objasnila je.

mediteranska hrana
Foto: Shutterstock

Kada si izložena sunčevim zrakama, oni podstiču stvaranje slobodnih radikala koji, kada dosegnu kritičnu masu, kataliziraju hemijske lančane reakcije koje mogu uzrokovati prerano starenje i bolesti poput raka, bolesti srca i artritisa.

Srećom, devastirajućem delovanju slobodnih radikala na ćelije u kraj mogu stati antioksidansi koje telo prirodno proizvodi, ali konzumiranje odgovarajuće hrane može znatno povećati njihove zalihe.

Hrana koja bi se trebala da se nađe na tvom stolu

U tvom jelovniku svakako bi trebalo da se nađe voće i povrće koji su s lekovitim biljem i začinima najveći izvor antioksidansa.

Primera radi, prema istraživanju iz 2001., ispitanici koji su jeli 40 g umaka od paradajza svaki dan tokom 10 nedelja bili su otporniji na opekotine u odnosu na razdoblje kada nisu konzumirali ovu namirnicu i to zahvaljujući povećanju nivou fitonutrijenta likopena u organizmu. Tako će i kumin koji pronalazimo u kurkumi imati slične učinke, kao i katehini u zelenom čaju, elaginska kiselina u malinama te resveratrol u crnom grožđu.

Osim ovih namirnica trebala bi jesti i hranu bogatu vitaminom C poput citrusa i crvene paprike, zatim i hranu koja obiluje vitaminom E poput badema i orašastih plodova. Takođe, važno je birati sezonsko voće i povrće.

hrana, povrce
Foto: Shutterstock

"Dakle, na leto prema jeseni imamo paradjz, šipak, tikvice koje su neverovatne za kožu. Sadrže čitav niz antioksidansa, do vitamina C do vitamina A, kalija, magnezijuma. Svi su to važni elementi za kožu’", rekla je doktorka Dej. Čak i pomaže crna čaša vina ako se pije povremeno i umjrenim količinama. Međutim, konzumiranje hrane bogate antioksidansima nije zamena za svakodnevno nošenje kreme za sunčanje! Prejedanje malinama i crvenom paprikom ne može zaštiti tvoju kožu od negativnih posledica izloženosti UV zračenja.

‘"Iako kremu za sunčanje ne možete zameniti mediteranskom ishranom, može doneti blagodati. Čak i uz najbolju zaštitu od sunca, ne mogu se izbeći oštećenja kože, a uz navedene namirnice ipak ih možete ublažiti", kaže doktorka.

Čini se kako imamo još jedan razlog više da ovo leto uživamo u ribi sa roštilja, finim salatama od povrća, svežem voću pa i uz šoljicu zelenog čaja. Naravno, nećemo zaboraviti na kremu za sunčanje.