Telesna težina, intenziteta treninga i drugi faktori su važni u određivanju ishrane pre i posle treninga. Ipak, trik je u tome da nema univerzalnog rešenja, odnosno ne odgovaraju svima iste namirnice pre i posle treninga. Dakle, moraćete malo da eksperimentišete, ali da biste počeli, nutricionisti daju neke osnovne savete.

Ključna stvar je da telu obezbedite dovoljno energije pre vežbanja, ali itekako je važno da i nakon treninga konzumirate odgovarajuće nutritijente da biste organizmu vratili snagu, i da bi videli rezultate napornog rada. "Odgovarajuća ishrana može da bude vaša tajna strategija da postanete bolji atleta", kaže sportska nutricionistkinja Barbara Levin, koja radi sa profesionalnim sportistima, uključujući i NBA igrače.

Pre treninga

Unesite ugljene hidrate, jer su oni vrlo efikasno gorivo za telo, zbog šećera koji se brzo razlaže i tako postaju efikasno goriva za izdržljivost. Zaboravite na dijete koje podrazumevaju izbacivanje ugljenih hidrata iz ishrane, ako već vežbate. Ako unesete mnogo proteina pre treninga, telo će kao prioritet odrediti vežbanje (krv će se "udaljiti" od organa za varenje), čime će se usporiti varenje. To može da izazove i neprijatne, pa čak i bolne grčeve.

ovsena kaša
Unsplash 

Idealno bi bilo da pojedete manji obrok (300 do 500 kalorija) koji se sastoji uglavnom od ugljenih hidrata, dva do tri sata pre treninga, ili da pojedete neku užinu (100 do 200 kalorija) sat vremena pre treniga, savetuje sportska nutricionistkinja Roksen Vogel.

Na primer, ovsena kaša ili banana su dobar izbor užine pred trening,l a trebalo bi da izbegavate masnu hranu.

Pre nego što odete na trčanje ili u teretanu, ograničite količinu ili se klonite namirnica sa visokim sadržajem masti. Najidelnije je da hranu konzumirate dva sata pre treninga, da biste izbegli neprijatnosti poput mučnine, gorušice i bolova u stomaku.

Posle treninga

Jako je važno da nakog treninga u što kraćem roku uzmete namirnice bogate proteinima, i to najkasnije pola sata posle intenzivnog vežbanja.

Tada će telo unete kalorije iskoriti na najbolji način, u vidi energije i za oporavak mišića i na taj način nećete dobiti neželjene kilograme. Ukoliko niste u mogućnosti da posegnete za klasičnim obrom odmah nakon vežbanja mogu vam pomoći i smuti napitak ili čokoladno mleko. Kada dižete tegove, razlažu se mišićna vlakna. Da biste ih ponovo izgradili, morate da im date proteina. Dakle, proteinski obrok, uz malo ugljenog hidrata nakon ovakvog treninga.

smuti napitak
Unsplash 

Unostite tečnost

I hidratacija je, naravno, važna. Oko sat vremena pre treninga popijte oko 2,5 decilitara vode, da biste trening započeli hidrirani.

Ako je vruće dok vežbate ili radite trening visokog intenziteta, nije loše da pijete i neki sportski napitak koji će vam nadoknaditi elektrolite,i obezbediti neophodnu snagu. Tako ćete hidrirati telo i nadoknaditi ono što gubite znojenjem.

Ne zaboravite hidrataciju ni nakon treninga! Unesite dva ili dva i po decilitra vode, posebno ako ste se dosta znojili. Voda takođe ima jako važnu ulogu u izgradnji mišića te tako pravilnom hidratacijom pospešujete efekat vežbanja.