Režim dijete 16:8 kreiran je oko jednog pravila, a to je da se 16 sati u svakom danu posti, dok se u ostalih osam sati mogu rasporediti i kreirati manji obroci. Raspored radite sami, u zavisnosti od toga kad započinjete s jelom. Doručkujete li oko 9 sati, tad ćete zadnji obrok planirati u 17 sati.

Ako ustajete kasnije, i prvi obrok je oko 11 sati, znači da je večera u 19 sati, što znači da ćete preskočiti kasnovečernja grickanja i nepotreban unos kalorija. Kad postite, poželjno je piti nezaslađen čaj i kafu kao i  vodu i dijetalne sokove. U razdoblju od osam sati, kad je hrana dopuštena, savetuju se lagani i zdravi obroci, uz povremeno uživanje u omiljenim poslasticama.

Svakodnevni post je delotvorno sredstvo za mršavljenje, jer u periodu dok posti, telo gladuje i počinje da  sagoreva nakupljene masnoće – kažu naučnici sa Univerziteta Ilinoisa u Čikagu koji su studiju o ovom načinu ishrane objavili u časopisu. Kako bi proučili učinke dijete, naučnici su radili s 23 žene prosečno od 45 godina i indeksa telesne mase (BMI) oko 35. Između 10 i 18 sati jele su bilo koju vrstu hrane u željenoj količini, a preostalih 16 sati smele su samo da piju vodu ili napitke bez kalorija. Istraživanje je trajalo 12 nedelja.

Naučnici su utvrdili da su se žene koje su se pridržavale dijete izgubile oko tri posto telesne težine, a u proseku su unosile 350 kalorija manje. Snizio im se i krvni pritisak.

Zdrav odabir

Zdrav odabir je uvek nešto čemu se teži, ali ako jednom nedeljno uveče naručite picu, i to je u redu. Ostatak dana koji čini 16 sati posta dopušteno je konzumirati vodu, čaj i crnu kafu bez mleka i šećera. Nutricionisti preporučuju samo osam minuta vežbanja dnevno jer će se tako namirnice bolje razgraditi. Poželjan je i dovoljan unos dobrih masnoća, jaja i orašastih plodova.

dijeta
Shutterstock Povremeni post je dao najbolje rezultate

Kako izdržati 16 sati dnevno bez hrane?

Barem pola posta ćete prespavati, dok ostatak možete rasporediti na sat ili dva nakon buđenja koje ćete iskoristiti za spremanje i dolazak na posao kao i  nekoliko sati pre spavanja. Ako se još pitate kako je moguće svakodnevno postiti i normalno funkcionirati, setite se ostalih dijeta i rigoroznih pravila koja isključuju omiljene namirnice i naposletku toliko izgladne da smo nakon nekog vremena spremni na odustajanje. Jedna od najvećih prednosti režima ishrane 16:8 je činjenica da se lako prilagođava svakom stilu života.

Nema zabranjene hrane, ali pića sa šećerom ne smeju da budu deo ishrane

Nema zabranjene hrane u osmosatnoj dijeti, nutricionisti naglašavaju da takva ishrana nije izgovor za prejedanje. Veličine porcija su vrlo važne i trebaju da  se uzmu u obzir. Jedini izuzetak ovog pravila su pića s visokim udelom šećera jer se osmosatna dijeta protivi preteranom unosu tečnih kalorija. Uživajte u čajevima i sokovima bez dodanih šećera.

Post ima odličan učinak na telo, probavu i pritisak

Treba zapamtiti da postoje mogućnosti gubitka težine koje ne uključuju brojanje kalorija ili eliminaciju pojedinih prehrambenih proizvoda, kaže Krista Varadi, profesorka kineziologije i nutricionista na Univerziteta Illinois i jedna od koautora studije. Rezultati su se poklapali i s pređašnjim istraživanjima koja su pokušala da saznaju kakve učinke ima post na naše telo, pa čak i onaj ekstremni. Bitno je da se telo u vreme kad se ne jede rastereti i očisti od toksina i svari hrana koju ste u organizam uneli taj dan.

dijeta
Unsplash 

Svaki pomak poboljšaće vaše zdravlje

Dijeta 16:8 je odlična metoda za gubitak težine, a za to sada postoje i čvrsti naučni dokazi. Međutim, kad se radi o gubitku težine, ljudi bi trebalo da procene koja je metoda najbolja za njih jer čak i mali uspeh može dovesti do poboljšanja metaboličkog zdravlja, objašnjavaju naučnici.