Koža je naš najveći organ na telu i ona je često dobar pokazatelj stanja našeg organizma.

Koža je tokom celog života izložena različitim štetnim uticajima. Vetar, suv vazduh, hladnoća, zagađenje, UV zraci i komedogeni proizvodi mogu oslabiti njenu zaštitnu barijeru i prouzrokovati različite probleme.

Isušena koža jedan je od glavnih problema koji pogađa ljude i povod je za preko 40% poseta dermatologu. Ovakva koža može postati ekstremno zategnuta, ispucala, može se perutati i biti bolna.

Pravilna nega suve kože lica tokom zime se sastoji u ključnih 5 koraka.
Shutterstock 

Koža itekako zahteva dodatnu negu u zimskim mesecima usled izloženja vetru, niskim temperaturama i suvom vazduhu u prostorijama u kojima se greje.

Zato je pravilna nega od izuzetnog značaja, a ovih 5 saveta vam mogu biti od koristi ukoliko se borite sa izuzetno suvom kožom tokom zime.

Nemojte preterano koristiti pilinge

Prečesto korišćenje pilinga je uobičajena greška među ljudima koji se bore sa suvom kožom. U stvari, pilingom nećete rešiti problem suve kože, već je samo povrediti i učiniti dehidriranom. Ovo se odnosi i na pilinge sa kiselinama. Stručnjaci preporučuju da ih koristite ne više od dva puta nedeljno - ovo je dovoljno za efikasan piling i bezbedno je za kožu.

Sheet maske za lice vraćaju potrebnu hidrataciju i vlagu suvoj koži.
Freepik 

Koristite sredstva za čišćenje bez sulfata

Da, ne samo da šamponi mogu da sadrže sulfate, već i vaše sredstvo za čišćenje lica. Natrijum lauret sulfat (ili SLS) je efikasan, ali ne i nežan sastojak za čišćenje. Ne samo da će ukloniti ostatke šminke i prljavštine nakupljene tokom dana, već će i „izbrisati“ zaštitnu barijeru kože. Rezultat je suva, iritirana koža. Ako otkrijete da vaše sredstvo za čišćenje sadrži sulfate - nemojte se uznemiravati, situacija se lako može popraviti. Samo naučite da čitate sastav kada kupujete kozmetiku.

Brza primena proizvoda

Ni u kom slučaju ne bi trebalo da pravite pauze između tačaka vaše dnevne rutine lepote. Svako sredstvo za čišćenje (čak i sa dobrim sastavom) na ovaj ili onaj način isušuje kožu. Zbog toga nanesite tonik odmah nakon pranja. Ako sačekate samo nekoliko minuta, koža će postati dehidrirana i osetićete da je suva i zategnuta. Stvorite naviku: prvo operite lice, zatim nanesite tonik, hidratantnu kremu. Uzgred, još jedna dobra navika: bolje je naneti tonik na blago vlažnu kožu - to će pomoći da se "zaključa" vlaga u koži i učini da ona zablista.

Čišćenje suve kože lica se obavlja bez čekanja da se prethodni proizvod upije u kožu.
Shutterstock 

Uvek koristite noćnu kremu

Mnogi ljudi odbijaju da koriste noćnu kremu pod izgovorom da „koža mora da diše“. U stvari, ako krema ima dobar sastav, onda neće lišiti vašu kožu sposobnosti da diše, ali će odsustvo kreme značajno pogoršati situaciju sa suvom kožom. Takođe nije preporučljivo koristiti dnevnu kremu kao noćnu kremu: imaju različite kompozicije, različite funkcije i ne mogu zameniti jedna drugu.

Uvek nanesite SPF kremu

Koliko puta je rečeno sve o potrebi korišćenja kreme za sunčanje tokom cele godine, ali mnogi i dalje zanemaruju ovaj savet. Ultraljubičasto zračenje je štetno za kožu: čini kožu suvom i dosadnom, značajno ubrzava proces starenja i izaziva hiperpigmentaciju. Pored toga, sunčeva svetlost može izazvati mikro pukotine na koži i, kao rezultat, ljuštenje i upalu. Zbog toga ni zimi ne treba zanemariti SPF proizvode. Koristite lagane kreme za zaštitu od sunca - one se jedva osećaju na koži i pouzdano je štite od UV zračenja.