Koliko je voda važna za zdravlje, toliko je važna i za izgled naše kože. Kažu da lepota dolazi iznutra i zbog toga treba obratiti pažnju šta unosite u svoj organizam. Naravno, ukoliko želite da imate blistavu, sjajnu i hidriranu kožu.

Postoje pića koja stvaraju i ostavljaju dugoročne posledice i zbog kojih naša koža znatno brže stari. Ne postoje kreme ni tonici koji će ovakav efekat tek tako ukloniti.

U zavisnosti od toga šta unosite u organizam, vaša koža će stariti shodno vašim izborima.
Shutterstock 

Zato je od velike važnosti da pazite šta jedete i pijete, a to je odlična vest jer znači da mi sami možemo kontrolisati brzinu kojom će nam se koža godinama menjati.

Dok voda, prirodni sokovi, voće i riba bogata zdravim mastima usporavaju starenje, postoje namirnice i pića koja ga ubrzavaju.

Kako pokazuju studije, piće od kog koža najbrže stari je alkohol, pre svega zbog toga kako utiče na hidrataciju i jetru. To su dva najveća faktora za zdravlje kože koje se menja s godinama.

- Vaša koža je sve tanja i suvlja kako starite, a spoljašnji faktori to mogu da ubrzaju. Zbog alkohola koji ima efekat dehidratacije koža će brže stariti ako ga pijete mnogo u dužem periodu - kaže dr Ejmi Gudson.

Alkohol znatno ubrzava proces starenja vaše kože.
Shutterstock 

Takođe, ako redovno pijete mnogo alkohola, koža će vam brže stariti zbog poremećaja sna.

Studija objavljena u časopisu "Nature" pokazuje da velike količine alkohola kod muškaraca koji redovno piju izazivaju probleme sa spavanjem.

Ako niste znali, studije su pokazale da problemi sa snom vode ka bržem starenju kože. Pokazalo se i da zbog lošeg sna ne možemo da se regenerišemo, te se znakovi starenja još više vide.

Nedovoljno snačini da vaša koža izgleda dosta starije nego što jeste.
Shutterstock 

Kada unesete prevše alkohola u organizam, unosite i preveliku količinu šećera. Osim toga, koža brže stari i od previše izlaganja suncu, pojedinih sastojaka u preparatima za šminku i negu kože, zagađenja vazduha i cigareta.