Savremeni život se većinom provodi pred većim i manjim ekranima, što već samo po sebi opterećuje naše izmučene oči, a nakon meseci provedenih između Zoom sastanaka i Netfliksa, ispod njih su se pojavili izuzetno tamni podočnjaci.

Estetski hirurzi čak prijavljuju da su u količini zahvata oči sada zamenile usne, te da se sve više žena raspituje o tretmanima i zahvatima koji bi stali na kraj upravo podočnjacima.

Tamni podočnjaci i kesice ispod očiju nisu samo vezani za to koliko spavamo ili ne spavamo, nego i drugi spoljni uticaji, ali i celokupno stanje organizma može da utiče na njih.

Pustimo sada hladne kašičice i svež krastavac, koji samo trenutni pomognu, ali ne rešavaju problem trajno. Evo kako da zaista uklonite ili umanjite izražene podičnjake...

Kreme imaju važnu ulogu u borni s podočnjacima.
Shutterstock 

1. Ishrana

Kao i uvek kada je reč o zdravlju i lepoti, sve počinje s onime što unosimo u organizam. Tamni kolutovi mogu biti znak manjka gvožđa i vitamina B12 u ishrani pa se predlaže unos spanaća, graška, brokolija, tofua, kajsije, tamne čokolade, a ukoliko konzumirate hranu životinjskog porekla tu su meso, jaja, mlečnim proizvodima, a naročito riba. Pijte puno vode, pazite na unos soli, izbegavajte alkohol i cigarete.

Ishrana je veoma važna ukoliko želite da imate lep ten.
Shutterstock 

 2. Krema za oči

Kako je u području oko očiju koža prirodno tanja i nežnija, na njenu negu treba obratiti posebnu pažnju, jer će se upravo ovde videti prvi znakovi umora i prve borice.Kako to područje ima manje žlezda, hidratizacija je slaba i moramo joj pomoći hidrantnim kremama, posebno obogaćenim vitaminima B, C i E.

Iako se možda čini kao posebna investicija, naročito ako ste spremne da kupite zaista kvalitetnu kremu, isplati se – osim što će vam koža biti zahvalna, pogled svežiji, jedna kremica će vam dugo trajati.

3. Retinol

Retinol može da pomogne obnovi kolagena u koži i osnaživanju vaskularnog dela tog područja dok C vitamin može da poništiti pigmentaciju i posvetliti taj deo kože. Pronađite serum za oči koji vam odgovara s retinolom, ali budite pažljive i postepeno navikavajte kožu ako posežete za intenzivnijim kozmetičkim preparatima.

Retinol se pokazao kao efikasno rešenje u borbi s tamnim kolutovima.
Shutterstock 

4. Korektor

Nabavite stvarno dobar korektor za to područje. Ako vas muči boja, pazite da korektor odgovara upravo nijansi vaše kože i umesto da je gušite dodatnim slojevima pudera, odaberite specijalizovani proizvod.

Pritom, ako su vam podočnjaci u nijansama plavičasto-ljubičaste, odaberite nežniju puderastu boju kože, a ako boja više ide prema zelenkasto-smeđoj, neka vam korektor bude u više breskvastoj nijansi.

Veliki broj žena koristi korektore kako bi prekrile podočnjake.
Shutterstock 

5. Radiofrekvencija

Ukoliko ste spremne za malo konkretniji tretman, a zazirete od iglica, isprobajte radiofrekvenciju lica koja stimulira proizvođenje kolagena i elastina u koži. Ovaj tretman može pomoći i sa spuštenim kesicama i garantuje trajne rezultate.

6. Mezoterapija

Sledeći korak za malo hrabrije je mezoterapija koja se sastoji od minimalno invazivne procedure – injekcije koktela vitamina, aminokiselina i minerala u mezodermalni sloj kože. Zahvat je jednostavan i bezopasan i može da pomogne s podočnjacima, kesicama ispod očiju, borama i dehidriranom kožom.

Tretmani lica nikako se ne smeju zaobići u borbi s tamnim kolutovima.
Shutterstock 

7. Fileri

Ovo je malo kompleksniji zahvat i zahteva da dobro istražite stručnjake, ali svakako može pomoći sa svim boljkama koje imate u vezi područja oko očiju.


8. Lifting

Postoji nekoliko estetskih zahvata koji takođe mogu pomoći, naročito ako vam je višak kože iznad očiju s godinama počeo da smeta i stvara teret.

Ipak, ako ste zainteresovane za ovako nešto, pronađite stručnjake koji će vas to odraditi kako treba i budite spremne za trišak, jer hirurgija nijedne vrste nije prostor za štednju i improvizaciju. Budite sigurne da je ovo nešto što želite jer kad se jednom to uradite, nema nazad.