Retko koji beuty sastojak je u poslednjih nekoliko godina dobio takvu pažnju kao retinol ili vitamin A.

Potstiče produkciju kolagena, pomaže obnovi kože, smanjuje vidljivost bora, hiperpigmentaciju i zaglađuje kožu.

Zvuči savršeno, ali da li je u praksi dobar za sve probleme i tipove kože?

Dok retinol pomaže kod problema s aknama, kada je reč o koži sklonoj alergijama (na hranu, sunce…), ekcemima, rozaceji, ali i pušačima – mišljenja su podeljena i stručnjaci upozoravaju da bi retinol osobama sa osetljivom kožom mogao dodatno da isuši i iziritirati, a savetuju i obavezne konsultacije s dermatologom pre korišćenja.

nega koZe retinolom
Shutterstock 

Ako ipak odlučite da isprobate neki od proizvoda s vitaminom A, važno je početi malim koracima – u ovom slučaju to znači s manjim koncentracijama i primenom samo jednom nedeljno, pa postepeno učestalije (najviše svaki drugi dan), a na snažnije formule preći tek nakon godinu dana.

Što se same primene tiče, ako se radi o serumu, preporučuje se količina veličine graška za celo lice uveče. A tokom dana obavezno koristiti zaštitni faktor i nikako ne kombinovati s drugim agresivnim sastojcima.

nega koze retinolom
Shutterstock 

S obzirom da vitamin A dolazi u različitim oblicima – retinol je samo najpopularniji – poželjno je konsultovati se s dermatologom koji će predložiti najbolju opciju za specifičan problem – bilo da se radi o aknama, borama, teksturi ili pigmentaciji.

I na kraju je bitno strpljenje, jer čak ni ovaj naizgled čudotvoran sastojak ne deluje preko noći – smatra se da će prvi rezultati biti primetni tek nakon otprilike tri meseca.