KOŽA LICA VAS PECKA I ZATEŽE? Saznajte kako da izbegnete nus pojave izazvane retinolom

Nema potrebe više da se plašite retinola, jer nus pojave popus peckanja i zatezanja kože prestaju odmah po prestanku korišćenja proizvoda.

Mitovi o retinolu
Shutterstock 

Budimo iskreni, za neprofesionalce režim nege može biti jako konfuzan i zastrašujuć. Međutim, ono što sa sigurnošću svi profesionalci tvrde, jeste da na samom vrhu svake vaše liste treba da se nađe – retinol.

Šta je retinol i kako on deluje?

Retinol je derivat vitamina A. Koristi se za rešavanje mnogih nesavršenosti kože, od finih bora, linija pa sve do tamnih fleka i akni. Smanjuje pojavu bora, pomaže pri izbeljivanju tamnih mrlja i ujednačava ton i teksturu.

Može li ga svako koristiti?

Retinol je zapravo pogodan za većinu tipova kože, bitno je samo pronaći adekvatnu formulaciju za vas. Preporuka je početi sa najmanjim postotokom retinola, posebno ako ste neko ko ima osetljivu ili reaktivnu kožu.

lice zene
Instagram /, @skincareexpertapp 

Nema potrebe da se plašiš ovih promena 

Vrlo verovatno vam ne gine nekoliko nedelja, do dva meseca, ljuštenja i perutanja kože, pojačane suvoće, crvenila i/ili bubuljica sve dok se koža ne navikne. Ista stvar se može ponoviti periodično, jednom ili dva puta godišnje. Shvatite to kao veliko spremanje koja vaša koža preduzima, stisnite zube i izdržite.

problematicna koza lica
Wanted!, Freepik 

Veća količina izaziva suprotan efekat

Ovo je aktivni sastojak koji mora da se koristi dugo i u kontinuitetu veći broj dana u nedelji da bi dao rezultate. On bukvalno menja vašu kožu i ako ga ne koristite redovno, koža će se posle nekog vremena vratiti na staro. Bitno je naglasiti još jednom da količina koju nanesete treba da bude mala i da će veća samo izazvati suprotan efekat.

Retinol se po pravilu nanosi na suvu i čistu kožu isključivo uveče. Ukoliko je u obliku seruma ili vrsta retinola koji se dobija na recept, dovoljna je količina veličine graška, a kreme treba da bude tek toliko da u vrlo tankom sloju prekrije lice. Nakon što ga nanesete, treba da sačekate dvadesetak minuta pre stavljanja sledećeg proizvoda u svojoj rutini, na taj način mu dajete dovoljno vremena da deluje. Ukoliko vam je formula koju koristite prejaka, možete ispod nje naneti jako tanak sloj hidratantnog seruma ili kreme koji će sprečiti da se retinol do kraja upije.

masaža lica
Shutterstock 

Peckanje i reakcija na koži

Veća količina i ranice na licu, poput neke sveže bubuljice, može dovesti do peckanja i zatezanje kože.

Dobre vesti su što nus pojave nestaju i čim obustavite sa korišćenjem one se povlače. Takođe, koža se vremenom navikava na retinol pa se neželjeni efekti smanjuju i koža postaje tolerantnija na njega. Ovo je svakako broj jedan sastojak i može rešiti mnoge probleme ali treba imati u vidu njegove loše strane i doneti pametnu odluku. Najbolji predlog jeste da počnete sa blagim formulacijama.

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši