Da li si čula za retinol? U poslednjih nekoliko godina, njegova popularnost u beauty industriji konstantno raste, zaokuplja pažnju dermatologa i velikog broja skincare zaljubljenika. I sami smo pisali o benefitima retinola za negu kože, ali postoje i predrasude koje negiraju iste.

Ponekad se u moru informacija veoma lako potkradu određene dezinformacije, a ovaj izuzetni skincare sastojak to zaista ne zaslužuje. Zato smo odlučili da razrešimo sve nedoumice i otkrijemo ti 5 najvažnijih stvari o retinolu!

1. Da li retinol deluje agresivno na kožu?

Ukoliko smatraš da proizvodi na bazi retinola neretko iritiraju i isušuju kožu – u pravu si. Baš zbog toga razumemo zašto uporno odlažeš uvođenje retinola u svoju skincare rutinu i imaš određene sumnje u njegovu efikasnost. Istina je da retinol može ostaviti trag na našoj koži, ali samo ako se ne koristi pravilno. Zato je važno da ga postepeno uvodimo u rutinu nege i dopustimo koži da se navikne na njegovo dejstvo. Tokom prve dve nedelje korišćenja, svakog drugog-trećeg dana, nanesi veoma malu količinu proizvoda na prethodno očišćeno i osušeno lice. Takođe, veoma je važno da u ovom periodu svojoj koži pružiš dodatnu hidrataciju.

devojka neguje lice
Shutterstock 

2. Da li je retinol pogodan za svakodnevnu upotrebu?

Jedno treba svima da nam bude jasno – uvođenje ovog moćnog aktivnog sastojka u našu skincare rutinu je maraton, a ne sprint. Zato je važno naoružati se strpljenjem i dati svojoj koži vremena. Kada konačno počneš da primećuješ rezultate, shvatićeš da je svaki korak bio vredan truda. Takođe, znaj da iako je potrebno vreme da prihvati njegove benefite, koža ne može postati imuna na korisno dejstvo retinola. To znači da rezultati neće izostajati, čak iako počneš da koristiš retinol svakog dana.

neguje kozu lica
Wanted!, Freepik 

S druge strane, ukoliko nakon nekoliko nedelja postepenog prilagođavanja i dalje primetiš neželjene reakcije na svojoj koži, vreme je da se posavetuješ sa svojim dermatologom u vezi proizvoda na bazi retinola koji je pogodan isključivo za tvoj tip kože.

3. Da li se retinol može koristiti tokom leta?

Sunce odmaže očuvanju zdravog tena, pa je pravilna letnja nega kože izuzetno važna. Retinol jeste fotosenzitivan aktivan sastojak, što znači da čini kožu podložnijom štetnim sunčevim zracima. Iz tog razloga, najčešće se preporučuje kao deo večernje skincare rutine. Da li to znači da su retinol i leto nemoguć spoj? Ne, nije istina da nikako ne treba koristiti retinol preko dana, čak i kada temperature dostižu visoke podeoke. Sve što je potrebno jeste prilagođavanje nege kože letnjem vremenu.

U ovom slučaju, postoje dva izbora. Kao što smo već napomenuli, možeš samo nastaviti upotrebu retinola pred spavanje. Sa druge strane, potpuno je u redu koristiti ga i tokom vrelih letnjih dana (i iskoristiti svaki momenat za njegove benefite), ali isključivo uz učestalu upotrebu krema sa zaštitnim faktorom 50.

negovano lice
Freepik 

4. Da li je retinol namenjen samo za anti-aging?

Retinol se dobija iz vitamina A i dokazano stimuliše proizvodnju kolagena delujući preventivno protiv znakova starenja kože. Zato su proizvodi koji sadrže retinol – kreme i serumi za lice – izuzetno efikasni pri smanjivanju vidljivosti sitnih linija na licu i bora, naročito u predelu čela i usana. Međutim, retinol je mnogo više od sinonima za intenzivan anti-aging efekat. On je takođe uspešan u borbi protiv akni, povećava čvrstinu kože, neutrališe fleke i sprečava dalju proizvodnju melanina, omekšava kožu i čini je prijatnijom na dodir. Nije loše za jedan sastojak, zar ne?

5. Da li smem kombinovati retinol sa drugim proizvodima?

Postoje mnoge zablude o tome da, zbog svoje specifičnosti, retinol ne treba kombinovati sa drugim skincare proizvodima. Međutim, mnogi dermatolozi preporučuju kombinovanje retinola sa drugim sastojcima za negu kože, kao što su vitamin C ili hijaluronska kiselina, za još brže i vidljivije rezultate.