Nakon godina i godina gospodarenja teške, mat šminke, konačno možemo reći da se zdrav sjaj vratio na velika vrata.

Lagana šminka i blistav ten su u trendu, pogotovo leti kada svi želimo da izgledamo sveže i lepo. Uostalom, ima li ičeg lepšeg nego kada koža izgleda zdravo i jedro?

Međutim, šta kada ste se upravo vratili sa mora i uveliko se ljuštite, ili vam se prosto lice ljuspa usled promene vremena ili klime. Uglavnom tada većina pravi ogromnu grešku - nanosi duplo više proizvoda ili silikonske prajmere koji čine da sve izgleda još gore.

Stručnjaci kažu da uz ovih 5 trikova možete sanirati problem i dobiti željeni "summer glow" kom težite:

1. Pripremite "platno"

Na prvom mestu, bilo bi dobro da izbegavate da se šminkate dok vam se koža ljušti, ali ako nije moguće, veoma je bitno da pripremite kožu pre nanošenja mejkapa.

Što je vaša koža "vlažnija" to će ljuspice biti manje vidljive. Dakle, preskočite abrazivne pilinge na neko vreme i držite se nežnih proizvoda bez mirisa jer je vaša koža trenutno daleko sklonija iritaciji.

priprema lica pred sminkanje
Shuterstock 

Nahranite je hranljivim sastojcima kao što su keramidi, hijaluronska kiselina i koloidni zob.

2. Preskočite silikone

Iako vam se čini da će silikoni popuniti "rupe" zapravo čine vašoj koži daleko gore stvari. S obzirom da odbijaju vodu, stvara se fizička barijera a silikonski prajmeri i slično ne funksionišu dobro sa šminkom na vodenoj bazi, bb kremama i slično,a i veće su šanse od nastanka mrlja.

preskocite prajmere kada vam se ljusti koza
Shutterstock 

3. Uzdržite se od praškastih proizvoda

Praškasti proizvodi će se bukvalno lepiti na mesta gde vam je koža suvlja i naglasiti ih. Najbolje bi bilo da koristite kremaste korektore, rumenilo i hajlajtere kak obiste dobili taj dewy efekat.

kada vam se ljusti lice koristite kremaste proizvode
Shutterstock 

Ukoliko se previše znojite ili mastite, tokom dana kada vam se koža ljuspa, jednostavno koristite nakvašeni bjuti blender ili sunđer ili čak i maramicu i neđno tapkajte na mestima gde primetite više sjaja. Na taj način ćete skinuti znoj, ali ne i puder, a ostaće vam koža koja ima normalnu i prirodnu teksturu.

4. Dodajte malo ulja u svoju šminku

Naravno, misli se isključivo na ulja za lice poput arganovog i slično. Ne preterujte sa dodavanjem, dovoljna je kap ili dve. Takođe, ukoliko dodate ulje u svoj tečni hajlajter pre nego što ga nanesete, pojačaćete njegov sjaj.

dodajte ulje u sminku
Shutterstock 

5. Tapkajte, ne zatežite kožu

Kada nanosite proizvode, veoma je važno da ih ne untrljavate u kožu, ili da ih povlačite. Nežno tapkanje je daleko bolj izbor, nevezano da li koristite prste ili dunđere.

Ako ste fan četki, koristite kabuki četke jer daju baršunastiju završnicu.

koristite neznije cetke kada se ljustite
Freepik 

Dakle, budite nežni prema svojoj koži koja se ljušti, a to znači nega pre svega, ali i pravilan izbor proizvoda za šminkanje. I zapamtite - čak i najkremastiji i najhidratantniji proizvodi mogu se ljuspati bez dobre pripreme, tak oda je bitno da svojoj iziritiranoj koži pružite pravilnu pripremu.