TREBA LI GA KORISTITI ILI IZBEGAVATI? Kako deluje retinol na kožu tokom sunčanih dana

Retinol je jedan od najmoćnijih saveznika u borbi protiv bora koji neumoljivo i dokazano deluje u produžavanju mladalačkog izgleda kože.

Stručnjaci su otkrili 5 rešenja za neujednačenu kožu sklonu aknama.
Shuterstock 

S obzirom na njegovu učinkovitost, ali ujedno i agresivnije delovanje na kožu, često se u pitanje dovodi njegova upotreba u letnjoj sezoni, kada je lice izloženo sunčevim zracima.

Retinol je oblik vitamina A i čest je sastojak u dnevnim kremama, hidratantnim kremama i serumima. Od borbe protiv akni pa do zaglađivanja finih linija i bora, retinol je poznat kao sastojak koji pomaže u borbi protiv brojnih problema sa kožom lica.

Pri samom početku korišćenja, pažljivo uvođenje retinola u beauty rutinu je obavezno ispoštovati. Uvođenje teče postepeno, na početku koristeći ga do dva puta nedeljno, a nakon što se koža prilagodi učestalost korišćenja retinola se povećava. Obično se koristi u sklopu noćne beauty rutine kako bi najbolje delovao dok koža nije izložena sunčevim zracima.

lice devojke
Instagram /, @skincareexpertapp 

Koža se sve vreme oslobađa mrtvih ćelija, neprimetno se ljušti i regeneriše, što podrazumeva da je osetljiva na UV zračenja. Iako je krema sa zaštitnim faktorom nezaobilazan deo rutine nege kože, posebno je krucijalna prilikom korišćenja proizvoda sa retinolom.

To naravno ne znači da ćete koristiti hidratantnu kremu sa SPF-om uveče, već da jutarnja beauty rutina mora sadržati i zaštitni faktor, ne manji od 30.

devojka
Shutterstock 

Iako retinol može povećati osetljivost kože na sunčeve zrake, nepoželjne nuspojave možete sprečiti redovnim nanošenjem SPF-a. Retinol se, dakle, može koristiti i u proleće i leto, samo se krema sa zaštitnim faktorom mora redovno i učestalo koristiti, a poželjno je na svaka dva sata. Lice bi bilo dobro zaštiti i šeširom širokog oboda i izbegavati izlazak na sunce od 11 do 16 časova.

Ako do sada niste koristili retinol, zapravo jedobro uvesti ga u rutinu baš u toplijim mesecima godine, pogotovo ako zimi imate problema sa suvom kožom lica. Vlaga koja je u proleće, a pogotovo leti, prisutna u vazduhu, kožu čini prirodno vlažnijom. Zahvaljujući toj dodatnoj hidrataciji, retinol će izazvati manje ljuštenja koji se mogu pojaviti tokom korišćenja u zimskim mesecima.

retinol serumi
Wanted 

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši