Krema sa zaštitnim faktorom od sunca je obično nešto čega se latimo 15 dana godišnje dok smo na letovanju. Čak i tada ne biramo već onu za telo nanesemo nonšalantno na lice, u slučaju da se uopšte i setimo da zaštitimo lice. SPF kremu za lice treba koristiti tokom cele godine, jer UV zračenje ne prestaje završetkom letovanja, a njegove posledice su i dokazane.

Dok su zimskoj koži potrebna ulja, bogate kreme i sredstva za eksfolijaciju, letnja koža zahteva hidrataciju, dobre čistače i pre svega SPF proizvode.

Zašto bi trebalo da proizvode sa spf-om uvrstite u svoju jutarnju rutinu nege kože?

Iako je umereno izlaganje suncu dobro za naše zdravlje, i ptice na grani znaju da prekomerna izloženost sunčevim zracima može da izazove mnogobrojna oštećenja kože.

Krema za sunčanje nas čuva od štetnih ultraljubičastih sunčevih zraka: UVA i UVB. UVB zraci su odgovorni za opekotine od sunca i njihove efekte je veoma lako videti i osetiti. Dok, s druge strane, UVA zraci prodiru dublje u kožu. Ovi zraci mogu dovesti do dugoročnih posledica poput bora, prevremenog starenja i drugih oštećenja kože. Ono što je još zastrašujuće jeste da oba tipa sunčevih zraka mogu izazvati rak kože.

Pomenuti UVA i UVB zraci uzrokuju:

  1. fotostarenje – promenu strukture elastičnih i kolagenskih vlakana, što prvenstveno dovodi do opuštenosti kože i gubitka čvrstoće i pojave bora
  2. netoleranciju na sunce odnosno alergiju: crvenilo i svrab
  3. hiperpigmentacije (trudnička maska, bubuljice);
  4. rak kože
ŽENA STAVLJA KREMU
Shuterstock 

Zapamtite da je čak 80% znakova starenja zapravo fotostarenje, ono uzrokovano štetnim dejstvom UV zraka. Da li smo vas sad probudili i motivisali da već danas nabavite dnevnu kremu sa zaštitnim faktorom?

Dermatolozi savetuju da svaka anti-age rutina mora da se završi nanošenjem kreme sa SPF zaštitom širokog spektra, što znači da štiti od UVA i UVB zraka. Možda je čudno da ovo napomenemo, ali ukolike niste znali da ne štite sve zaštitne kreme od UVA zraka koji su prvenstveno odgovorni za fotostarenje.

Čak i ako već imate bore i fleke od godina nenošenja SPF zaštite- istraživanja su dokazala da nikada nije kasno da počnete sa njenom primenom jer su čak i tada vidljivi znaci poboljšanja vidljivih znakova starenja.

devojka maže kremu
Shutterstock