Nekada je ženama bilo znatno lakše da brinu o nezi svoje kože. Uglavnom bi u svom kozmetičkom neseseru posedovale jednu kremu za hidrataciju i možda jednu sa anti age dejstvom, i to bi bilo sve. Danas je rutina znatno bogatija i unapređenija. 

Na tržištu je dostupno znatno više proizvoda i svaki od njih ima svoju posebnu namenu. Istraživanja u ovom segmentu konstantno napreduju, što je i dobro jer imamo bezbroj preparata na raspolaganju, međutim, s druge strane problem može nastati kada pomešamo sastojke koje nikako ne treba mešati.

koža lica
Wanted, Shutterstock 

Greške u kombinovanju sastojaka koji se ne funkcionišu zajedno mogu dovesti do pojačanog mašćenja, crvenila, iritacije, perutanja, ili prosto mogu učiniti da se oni međusobno ponište i na taj način znatno umanje dejstvo jedno drugom. 
Istražili smo i saznali koje sastojke NE TREBA i TREBA mešati. 

Ne mešajte: Vitamin C i Alfa hidroksi kiseline

Iz razloga što su oba sastojka bogata antioksidantima kada se pomešaju mogu da poremete pH vrednost kože zbog prevelike kiselosti. Proizvodi sa Vitaminom C (askorbinskom kiselinom) imaju nisku kiselost, na skali se u proseku nalaze oko trojke.
Ako uz to koristite i neku kiselinu poput hidroksilne, glikolne ili laktične, na taj način poništavate efekte koje pruža Vitamina C. Iako ovo verovatno nema negativne posledice, bespotrebno ih je koristiti u kombinaciji i na taj način trošiti proizvod koji nema efekta.

Mešajte: Vitamin C i Ferulinsku kiselinu

Vitamin C je moćan antioksidant koji je odličan u borbi protiv bora i u smanjenju hiperpigmentacije. Još moćniji postaje kada mu se pridruži glutathione i ferulinska kiselina.

Ne mešajte: Benzoil peroksid i Retinol

Ukoliko imate problema sa kožom i akne, onda znate da vam oba sastojka mogu pomoći kod ovih problema ali postoji važan razlog zašto ih ne treba koristiti istovremeno.
Benzoil peroksid je moćan tretman u borbi protiv akni koje su crvene i upaljene, ali mnogi ne znaju da on takođe može potpuno ubiti dejstvo retinola. To ne znači da ih ne možete koristiti zajedno, samo znači da ih ne treba mazati u malom vremenskom razmaku. Najbolje rešenje bi bilo da benzoil koristite ujutro, a retinol uveče.

Mešajte: Retinol i Glicerin

Retinol je magični sastojak za kožu ali je takoše i vrlo nezgodan. Može dosta da isuši kožu lica i zato ga treba koristiti pažljivo i postepeno povećavati dozu dok se koža ne navikne na proizvod. Kada je koža isušena i dehidrirana cilj joj je da privuče vodu i zadrži je u koži, a jedan sastojak u kombinaciji sa retinolom ima tu moć- to je glicerin. Kada se koriste zajedno oni će dati magične rezultate.

Ne mešajte: Vitamin B3 i Alfa hidroksilnu kiselinu

Poznat i kao niacimanide, Vitamin B3 pomaže u obnavljanju strukture kože. Najbolje efekte daje na neutralnoj pH podlozi što će dodavanje alfa kiselina sigurno u nekom procentu poremetiti. Kada ga koristite sa proizvodima koji imaju visok nivo ovih kiselina poput glikolne ili laktične, tada se podstiče nikotinska kiselina koja može rezultirati iritaciju i crvenilo.

Mešajte: Retinol i hijaluronsku kiselinu

Hijaluronska kiselina je još jedan moćni humektant i može da zadrži do 1000 puta svoje težine u vodi što znači da će vam koža biti na visokom nivou hidrirana. Koža voli vodu, posebno kada koristite isušujuće sastojake kao što je retinol.

Ne mešajte: Vitamin C i Retinol

Retinol i retinoidi su moćni sastojci koji mogu mnogo da učine u borbi sa borama, aknama, podsticanjem kolagena i smanjenjem pigmentacije. Najveća briga je iritacija osetljive kože koju može izazvati, a ukoliko mu dodate Vitamin C nus pojave mogu biti još intenzivnije. Zato ih ne koristite nikada zajedno. Najbolje bi bilo da Vitamin C koristite ujutru, a retinol uveče.

Mešajte: Vitamin C i Vitamin E

Obzirom da oba sastojka spadaju u antioksidante, zajedno postaju još efikasniji u borbi protiv slobodnih radikala i negativnih spoljnih posledica. U kombinaciji sa SPF kremom, pružili ste najbolje svojoj koži, a to je svakako najveći stepen zaštite.