Svi proizvodi za negu kože imaju svoju odgovarajuću namenu za koje mnogi nisu sigurni gde i kada se koriste i iz toga razloga svoju negu zasnivaju samo na korišćenju hidratantne kreme za lice. 

Različitih, a inovativnih preparata je sve više na tržištu i znamo da nije jednostavno odrediti da li treba prvo da se nanese hidratantna krema, serum, krema protiv bora ili neki drugi proizvod za negu kože. 

Zato smo pripremili ovaj mali vodič, gde možete saznati pravilan redosled i namenu osnovnih proizvoda za negu kože.

Serum

Nega kože započinje sa najsnažnijim proizvodom za negu, a to je svakako serum za lice.
Možda njihova veličina zavarava, ali efikasnost iz baš te male bočice je nezamenjiva. Serumi najefikasnije dostavljaju sve aktivne sastojke u kožu uz čiju pomoć je moguće uspešno tretirati specifične probleme sa kožom: bore, masnu kožu ili crvenilo na licu. Formule seruma mogu biti različite, pa tako mogu sadržati peptide, salicilnu kiselinu, aloju i mnoge druge aktivne sastojke. Za nanošenje važi zlatno pravilo manje je više, jer se dejstvo neće pojačati ukoliko se u jednom nanošenju potroši pola bočice.

serum za lice
Shutterstock 

Buster za lice

Baš kao i serum za lice, još jedan vid koncentrovane nege za lice i koji se koristi pre kreme za lice. Za razliku od seruma za lice koji deluje na ciljane probleme sa kožom, buster pre svega štiti kožu od unutrašnjih i spoljašnjih štetnih uticaja, poput zagađenja u vazduhu, stresa i umora, pružajući joj jedriji i svežiji izgled. Busteri uglavnom sadrže kombinaciju micelarne vode i hijaluronske kiseline.

Vitamin C je jedan od najbitnijih antioksidanata, jer vraća sjaj koži, štiti je od sunčevog UV zračenja i potpomaže zatezanju kože. 

Hidratantna krema

Hidratacija kože tek sada dolazi na red nakon što je prošlo nekoliko minuta od nanošenja seruma ili bustera za lice. Serum je prvenstveno nahranio kožu, a krema će joj pružiti potrebnu hidrataciju. Krema za lice će na neki način i fiksirati naneti serum, pa će njegovo delovanje biti dugotrajnije i efikasnije. Važno da koristite kremu u skladu sa svojim tipom kože.

nega kože
Alix Minde / PhotoAlto / Profime 

SPF faktor

Važno je da uvek na umu imaš štetno UV sunčevo zračenje i tokom hladnih dana bez sunca. Kreme i puderi sa SPF faktorom su uvek lagane teksture, pa zbog toga neće ugroziti delovanje ostalih proizvoda koje si nanela pre kreme sa SPF faktorom, a uspešno će zaštititi tvoju kožu od štetnih UV zraka. Dakle krema sa SPF faktorom se nanosi na samom kraju, posle seruma i hidratantne kreme.

Proizvodi sa retinolom

Problemu sitnih bora i starenju kože stajemo na put ovim korakom. Za dodatno tretiranje bore, preporučljivo je koristiti kreme za lice sa retinolom, čiji je glavni sastojak vitamin A koji stimuliše proizvodnju kolagena. Najefikasnije ga je koristiti kao poslednji korak pred spavanje, nakon svih gore pomenutih koraka.

nega kože lica
Instagram /, @skincareexpertapp 

Strpljenje je ključ nege!

Važno je da se proizvode nanose pravilnim redosledom u određenim vremenskim intervalima. Nakon što koža upije jedan proizvod, nanesi drugi. Ako ih nanosiš u letu, nisi uštedela vreme, već si samo bacila novac na preparate koji nemaju dovoljno vremena da deluju kako bi trebalo.