Sigurno ste se pitali da li je suplementacija kolagenom za vas. Verovatno ste čuli barem za neke od zdravstvenih blagodati koje ima. Reklamira se kao spas za creva, anti-age sastojak za kožu, sredstvo za ublažavanje bolova u zglobovima pa čak i zaglađivač celulita.

Međutim, iza kojih tvrdnji stoji nauka? Postoje li razlozi za izbegavanje kolagena na koje možda ne mislite? Šta je sa nuspojavama i ima li ih? Toliko informacija treba proći, ali  mi smo izložili prednosti i nedostatke uzimanja kolagena. Objasnićemo zdravstvene benefite ali i  istaći potencijalne zamke i nuspojave.

Šta je kolagen?

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom telu (kod životinja i riba takođe) koji koži daje strukturu. Telo ga prirodno proizvodi ali tokom godina njegov nivo opada. Najviše ga ima u vezivnom tkivu, tačnije tetivama, ligamentima i zglobovima, iako je prisutan i u mišićima. Kada se kosti duže vreme kuvaju na niskoj temperaturi, iz njih se ekstrakuje kolagen. Znate da je vaša supa bogata njime kada se želatinizira u frižideru.

"Kolagen je ono što našu kožu sprečava da se opusti, dajući joj jedrinu i zdrav, mladalački izgled".

Kolagen pomaže telu da rane brže zacele, smanjuje mogućnost preloma kostiju i osteoartritisa, a čak se pokazalo da smanjuje i nivo šećera u krvi kod pacijenata s dijabetesom tipa dva.

Pored toga, aminokiseline koje se nalaze u kolagenu nude rešenje i za probleme sa varenjem. Kada je crevni zid obložen i upala smanjena, to pomaže u zaštiti dobrih bakterija koje žive u debelom crevu, što dovodi do dugotrajne podrške zdravom imunološkom sistemu. Studije su takođe pokazale da povećanje unosa kolagena pomaže u smanjenju bolova u zglobovima, povezanim sa jačom fizičkom aktivnošću.

Da li može imati anti-age efekat na kožu?

Kada se koristi kao dodatak prehrani, pokazalo se da smanjuje pojavu finih bora i bora i poboljšava elastičnost i smanjuje suvoću kože. Takođe, po mišljenima korisnika, kolagen smanjuje celulit ali pomaže i u mršavljenju.

Međutim, problem kod ovakve suplementacije jeste što nismo potpuno sigurni da li telo ima mogućnost da apsorbuje unet kolagen ili je on potpuno razgrađen našom želudačnom kiselinom. Te se dugoročni benefiti i naučni potkovani zaključci i dalje čekaju. Međutim, ako uzimate kolagen koji vam ne izaziva nikakve reakcije, ne postoji bojazan da ćete naneti sebi neku štetu.

Imaju li efekta kreme sa kolagenom?

Kreme na bazi retinola ili tretinola dokazano promovišu stvaranje kolagena. Uz to, antioksidant poput vitamina C može smanjiti upalu koja uzrokuje oštećenje kolagena u koži. Prema onome što sada znamo, ljudi će verovatno imati veću korist od proizvoda za negu kože s retinolom ili vitaminom C nego od kreme koja sadrži kolagen.

Postoje li rizici konzumiranja kolagena?

Teške reakcije na suplemente sa kolagenom su posledica same vrste kolagena koju konzumirate. Školjke i jaja - dva najčešća izvora kolagena ujedno su i dva od osam najopasnijih alergija na hranu. Ako imate alergiju na jaja, ribu ili školjke, presudno je da vaš kolagen ne dolazi iz njih. Uvek saznajte odakle dolazi vaš kolagen.

Ostale nuspojave kolagena uključuju uznemireni želudac, osećaj sitosti, žgaravicu i dugotrajan loš ukus u ustima. Ako imate ove nuspojave, prestanite sa uzimanjem dok simptomi ne popuste. Ako želite da pokušate ponovo, počnite s malim količinama kako bi se telo naviklo.