Dlake na telu nisu razlog za brigu niti stid. Svi ih imaju, čak i neke od vaših omiljenih slavnih ličnosti. Istina je da ih neki imaju više, a neki manje i to je uglavnom uzrokovano genetikom. Ali ako vam se ikada desilo da pronađete grubu, crnu dlaku u predelu vašeg lica, koja nije pre bila tu, prirodno je da se zapitate otkud se stvorila.

Međutim, dlaka u predelu brade može biti određeni pokazatelj za neki dublji problem. A danas smo tu da podelimo savete dermatologa u vezi uzroka jedne ili više ovakvih dkala na vašoj bradi.

Zašto se ove dlake javljaju na telu?

Ispostavlja se da slučajne dlake, posebno u predelu brade zapravo i nisu toliko slučajne. Ako ste ikada na telu videli ovakvu dlaku to je verovatno zbog hormonalnih promena. Kada žene treba da uđe u menopauzu ili je već ušla, neželjene dlake su česta pojava.

Tokom menopauze telo proizvodi manje estrogena, dok količina testosterona ostaje ista. Taj testosteron može uzrokovati rast dlaka na bradi, vilici ili gornjoj usni.

Još jedan od razloga može biti i stres jer on može poremetiti količine testosterona u telu.

 Da li nepoželjna dlaka treba da vas brine?

Ne uvek, ali rast neželjenih dlaka kod mladih žena može biti znak nečeg ozbiljnijeg. To se nekad može povezati sa bolestima poput policističkih jajnika ili sindroma X koji čini da žena izgubi menstruaciju. Te bolesti su posledica insulinske rezistencije koja hormone dovodi u disbalans.

Mnoge mlade žene imaju problem sa jajnicima, a uz to nekada idu i akne ili prekomerno gojenje. Pa ako primetite neki od ovih simptoma obavezno se obratite lekaru.

Kako da ih uklonite bezbedno?

Ukoliko imate sindrom policističnih jajnika i mislite da je bolest uzrok rasta neželjenih dlaka onda ćete to rešiti sa lekorom. Ako ne, vaše dlake možete ukloniti pincetom ili depilacijom uz pomoć voska. Za trajnije rešenje preporučujemo lasersko uklanjanje. I naravno, žilet nije preporučljiva opcija u ovom slučaju jer može izazvati infekciju i oštetiti folikul dlake.