U proseku 45 miliona ljudi u Americi nosi kontaktna sočiva i uprkos savetima stručnjaka da treba da ih skinu pre spavanja oni to ne rade. Verovali ili ne, čak trećina korisnika spava ili drema sa njima.

Svi smo nekad u situaciji da smo jako umorni ili da prosto želimo da odremamo i tada se pitamo, šta raditi sa sočivima? Da li će se nešto desiti ako odspavamo sa njima ili neće?

Da li smete da spavate sa sočivima?

Upratko, ne. Iako može biti zgodno ponekad, to nije preporučljivo sa stanovišta vašeg zdravlja, smatraju oftalmolozi. To je zato što sočiva smanjuju dotok kiseonika u vaše oči i time pospešuje nakupljanje ostataka i prolazak bakterija i parazita. Štaviše, spavanje sa sočivima povećava mogućnost infekcije šest do osam puta, što dovodi do neprijatnog osećaja, crvenila, pečenja, suzenja, pa čak i gubljenja vida.

Jel ima razlike između kratkog dremanja i noćnog spavanja?

Što duže spavate sa sočivima, to je rizik od dobijanja neke infekcije veći. Međutim, kratka dremka od 20 minuta nije kraj sveta, ali ako spavate nekoliko sati, to može dovesti do sušenja sočica u vašim očima.

Jel ima razlike da li spavate sa dnevnim ili mesečnim sočivima?

Generalno nije dobro da spavati sočivima, bilo da su dnevna, dvonedeljna, mesečna ili tromesečna. Postoji posebna vrsta sočiva specijalno dizajnirana za produženo nošenje i za nošenje tokom noći. Ipak, ako spavate u nekim, dnevna sa sobom nose najmanji rizik od infekcija.

Šta da radite ako zaspite sa njima?

Mnogi korisnici sočiva imaju suve oči, pa je zato poželjno da stavite neke kapi kako biste vratili vlažnost pre nego što ih izvadite. Nakon toga bi trebalo da se odmorite od nošenja sočiva bar 24 sata.